Kikapcs

Hamarosan le fog zuhanni egy irányíthatatlan műhold, Magyarország felett is áthalad majd

Egy irányíthatatlan műhold zuhan vissza a Földre szerdán napközben. Majdnem harminc évvel a Föld körüli pályára állítása után az ERS–2 néven ismert szatellit újból belép a Föld légkörébe, ahol várhatóan darabokra törik, és a darabok nagy része azonnal el is ég. Eredetileg Olaszország felett kellett volna átrepülnie Norvégia nyugati partjai felé a műholdnak, azonban változott a pályabecslés, és várhatóan Magyarország nyugati részén fog áthaladni.

Az Európai Űrügynökség X közösségi oldalon közzétett bejelentése szerint a műholdnak Olaszország felett kellett volna átrepülnie Norvégia nyugati partjai felé, időközben azonban változott a pályabecslés, és azt jelezték, hogy Magyarország felett is áthalad. Ezt alátámasztja a különböző műholdak égen való áthaladását figyelő N2YO.com weboldal is, amely szerint az ERS–2 közvetlenül Magyarország és Közép-Európa felett halad majd el Svédország és Norvégia felé.

LEHETETLEN ELŐRE JÓSOLNI

Az oldal szerint az ERS–2-nek 17:55 körül kell átrepülnie Magyarország felett. Ugyanakkor az ESA szerint az, hogy hol és mikor lesz látható a műhold, az a tartózkodási helytől és a felhőtakarótól függ. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a visszatérés „természetes”, vagyis nem ember által irányított, ezért lehetetlen megjósolni, hogy pontosan mikor és hol fog megtörténni. Az idő közeledtével azonban egyre pontosabban meg tudják majd mondani, hogy hol várható esetleges becsapódás” – írja a Sky News. 

Az ESA szerint azonban kicsi az esélye, hogy a törmelékek elérik a föld felszínét, de ha mégis, akkor nagy valószínűséggel az óceánba zuhannak. Az űrügynökség kiemelte, hogy a törmelékek nem tartalmaznak mérgező vagy radioaktív anyagokat. Az ERS–2 műholdat 1995-ben bocsátották fel, abban az időben ez volt Európa legkifinomultabb űreszköze – írja a VG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb