Mindenmás

Félreérthető lett a MÁV poszt, de mindenki nyugodjon le: elindult az új, kedvezményes tarifarendszer! Mutatjuk a részleteket!

14 év alatt ingyen utazhatunk mától, sőt bevezették az egységes ország és vármegyei bérletekhez a helyjegy foglalásokat is. A MÁV közösségi oldalára kitett egy információt tegnap 23:00 órakor, hogy leáll az értékesítés, de hajnal 3:00 órakor már jó lesz. Ezt frissítették reggel, amitől kicsit félreérthető lett a dolog. Mutatjuk.

A történet ott kezdődött, hogy ma hajnalban ezt a tájékoztatást írták ki: “Frissítés március elsején 5:30-kor: Mától új tarifarendszer teszi egyszerűbbé, olcsóbbá a közösségi közlekedést. A március 1-jétől érvényes új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállást az éjjel elvégezték, a vasúttársaság megkezdte az új kedvezményekkel és feltételekkel elérhető jegyek és bérletek értékesítését a jegypénztáraknál, online a MÁV app-ban és az ELVIRÁ-ban, illetve az automatáknál, továbbá a vonatok és volánbuszok fedélzetén. A részletetek megtudhatják a változásokról és az új lehetőségekről az ujtarifa.hu weboldalon. A március 1-jétől érvényes új tarifa- és kedvezményrendszer bevezetésével összefüggő technikai átállást a tervezett időkeret alatt nem fejezték be, a szakemberek továbbrta is dolgoznak az átállításon. Ezért még szünetel a jegyértékesítés a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén és online az ELVIRÁ-ban, valamint a MÁV appban is. (A korábban vásárolt jegyek, bérletek természetesen ebben az időszakban is bemutathatók.)”

Azóta a két üzenet közé tettek egy elválasztó csíkot, így már érthető: a szöveg “alsó részét” tegnap tették ki, ma reggel pedig frissítették…csak elfelejtették láthatóan elválasztani. De akkor a lényeg, hogy ma minden elindult!

Ami tehát a legfontosabb, hogy mától a 14 év alattiak ingyen utazhatnak, és a korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad: a vármegye- és az országbérlet. A kilométer alapú bérletek megszűnnek. (Az ún. viszonylati menetjegyek és az okosjegyek természetesen megmaradnak.)

Az egyszerűsítéssel nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de jóval igazságosabbá is válik a tarifarendszer, hiszen az új bérleteket többen és többféle módon használhatják fel, mint korábban. 

Fontos tudni, hogy az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljesárú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.

A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek.

AMI BIZTOSAN VÁLTOZOTT A MAI NAPTÓL

Az új tarifarendszernek köszönhetően könnyebben átláthatod, milyen kedvezmények illetnek meg , és ezeket a kedvezményeket mostantól bonyolult igazolások nélkül veheted igénybe. 

Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utastársaink (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50%-os változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni. A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

  • menetjegyek: teljesárú, félárú vagy díjmentes,
  • bérletek: teljesárú vagy 90%-os.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb