MindenmásSport

Napi pakk: szél és eső is várható Kecskeméten ezen a húsvéthétfőn, ami egyben bolondok napja is

Húsvéthétfő alkalmából az időjárás is besegít a locsolkodásba, mivel esővel számolhatunk Kecskeméten, melyet szeles idő fog színezni. Nem kizárt, hogy ez egy április elsejei tréfa az égbolt részéről. Ez itt a napi pakk, mely nélkül nem indulhat teljesen a napod.

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Agapion, Hugó, Urbán, Agád, Ida, Melitta, Teodóra, Pál nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Bolondok napja van. A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Több országban elterjedt szokás, eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.
  • Húsvéthétfő, húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje. A Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik.
  • 97 éve megszületett Puskás Ferenc futballista, a legendás Aranycsapat tagja.
  • 131 éve hivatalossá lett a közép-európai idő, GMT+1. A greenwich-i (GMT= Greenwich Mean Time) nulla hosszúsági körhöz képest egy órával előrébb tart. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok és Kanada már 1883. 11. 18-án bevezette az egységesített időmérést.

LOCSOLKODÁS? MEGOLDJA AZ IDŐJÁRÁS, ÉLÉNK DÉLI SZÉL, FELHŐ ÉS ESŐ IS LESZ KECSKEMÉTEN

Húsvéthétfőn élén déli szélre és esőre is számíthatunk Kecskeméten. Délelőtt széles skálán, 11 és 23 fok között alakul a hőmérséklet, majd délután felszökik egészen 28 fokig, este pedig újra lezuhan 11 fokra.

ESZERINT ALAKUL A BOLTOK NYITVATARTÁS A HOSSZÚHÉTVÉGÉN

A hétfő még mindig itt van, mint ünnepnap. A boltok ünnepi nyitvatartását jogszabály szabályozza, így a legtöbb üzlet zárva lesz ezeken a napokon, de ahogy mindig, úgy most is vannak kivételek. Részletes infó a cikkben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb