Közélet

Ebzárlat és legeltetési tilalom lépett életbe Bács-Kiskun Vármegye egyes területein – mutatjuk, miért

Április 19-éig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal egyes területeken. A rókák veszettség elleni oltása miatt a kiskunfélegyházi, a bácsalmási, a bajai, a jánoshalmi, a kalocsai, a kiskőrösi, a kiskunhalasi, valamint a Kiskunmajsai Járás területén Kiskunmajsa, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát és Szank közigazgatási területére rendeltek el ebzárlatot és legeltetési tilalma.

A tilalom kiterjed ebekre, macskákra és legelő állatokra is. A zárlat célja, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák vegyék fel, ne pedig a háziállatok. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

FOGÉKONYAK AZ ÁLLATOK A VESZETTSÉGRE

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel – írta a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb