Közélet

Megeshet, hogy ismét üzemanyag-árstopot rendel el a kormány

A hét elején ismét drágult az üzemanyag, amelynek nyomán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyeztetésre hívta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ). A kormányhoz közelálló Századvég energiapolitikai szakértője szerint a kabinet akár most is alkalmazhatja a legkeményebb eszközét, az árstopot.

A portál érdeklődésére Hortay Olivér az üzemanyagárak kapcsán először is azt rögzítette, hogy a közelmúlt tendenciái értelmében mind a forintárfolyam mind a piaci olajárak felfelé hajtották az üzemanyagköltségeket. Az üzemanyagköltségeket most leginkább a világpiaci olajárak hajtják, amelyek az elmúlt hetekben, elsősorban a geopolitikai konfliktusok eszkalációja miatt, megugrottak – figyelmeztetett.

KEMÉNY ÉS PUHA ESZKÖZÖK

Adódik a kérdés, hogy ilyen világpiaci körülmények, események tükrében egy (magyar) miniszternek mekkora mozgástere, milyen eszközei vannak az üzemanyagár nemzetállami szintű befolyásolására. A szakértő szerint a kormány kemény és puha eszközöket egyaránt alkalmazhat.

  • A kemény eszközök szabályozásbeli változtatást jelölnek, ilyen volt például a benzinárstop, aminek keretében a kormány maximalizálta, hogy egyes üzemanyagtípusok esetében a kutak mennyit kérhetnek el a fogyasztóktól, illetve a fogyasztók egy csoportjától.
  • A puha eszközök keretében a kormány a piaci szereplőket a szabályozás változtatása nélkül igyekezhet a fogyasztóknak kedvező irányba orientálni. Erre jó példa volt az Európai Unió előírásai nyomán idén életbe lépő új jövedékiadókulcsok lépcsőzetes érvényesítése, amivel anélkül el lehetett kerülni a sokkszerű árváltozást, hogy azt a kormány előírta volna a piaci szereplőknek.

Abban a döntésben, hogy a kormány továbbra is puha eszközöket alkalmaz, vagy keményekhez nyúl, számos tényezőt mérlegelni szükséges – a FED kamatpolitikájától kezdve, a geopolitikai folyamatok alakulásán át, az üzemanyagpiac szereplőinek árazásáig. A feladat tehát rendkívül komplex, ráadásul mindössze egy-két nap van hátra a találkozóig, így nem bocsátkoznék egzakt jóslatokba – utalt Hortay Olivér a nemzetgazdasági miniszter eheti egyeztetésére a MOL- és a MÁSZ-képviselőjével.

ÖNKÉNTES ÁRCSÖKKENTÉSRE SZÓLÍTHATNAK FEL

Idekapcsolódik, hogy az Erste kedd reggeli elemzésében arról tájékoztatott, hogy vannak olyan szóbeszédek, melyek szerint újabb ársapka lesz, de szerintük valószínűbb, hogy önkéntes árcsökkentésre szólítja fel a feleket Nagy Márton. Ez szerintük mindenképpen negatív hír a MOL-ra nézve, ugyanakkor az ideiglenes árcsökkentés is csak elhalasztja a magasabb árakat – írja a 24.hu.

A KORMÁNYINFÓN IS SZÓBA KERÜLT AZ ÁRSTOP

Érdemes megvárni Nagy Márton találkozóját a beszállítókkal, utána a kormány majd dönt, hogy legyen-e újabb benzinárstop – mondta Varga Mihály a Kormányinfón. Tavaly Orbán Viktor azt mondta, ha nagyon nőne a benzinár, akkor nem tartana kizártnak egy újabb ármaximálást, most pedig tényleg látványosan drágulnak az üzemanyagok – igaz, pénteken minimálisan, de csökkennek az árak. Nagy Márton ezért behívta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb