Közélet

Többen megfertőződtek szalmonellával az egyik Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában, vannak, akik kórházba kerültek

A 14. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Mint kiderült, egy Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában 2024. március 25. és április 8. között enterális tünetekkel járó járvány zajlott, a vezető tünetek hasmenés, hányinger, hányás, szédülés és fejfájás voltak.

Az NNGYK közlése szerint a Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában 224 fő exponáltból 36 személy betegedett meg, (34 gondozott, 2 dolgozó), kórházi ápolás három esetben vált szükségessé. A járványban érintettek közül 8 beteg székletmintáját vizsgálták meg laboratóriumban, mely 4 beteg esetében Salmonella enteritidis-t mutatott ki.

FERTŐTLENÍTÉST ÉS ELKÜLÖNÍTÉST RENDELTEK EL

A területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya által végzett járványügyi vizsgálat az ételeredetet nem zárta ki, ezért értesítette az Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztályt is. Az intézményben folyamatos fertőtlenítést és a járványban érintett betegek elkülönítését rendelték el, továbbá hivatalból közigazgatási hatósági eljárást indítottak a szociális intézményben előfordult tömeges megbetegedés kapcsán tartott hatósági ellenőrzés során feltárt járványügyi és kémiai biztonsági hiányosságok miatt.

EGY CSECSEMŐNÉL SZAMÁRKÖHÖGÉST IS DIAGNOSZTIZÁLTAK BÁCS-KISKUNBAN

Január végén a szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatalok. Az NNGYK ennek kapcsán akkor azt közölte: “Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98% feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak.”

A 7. héten pedig jelentették is az első esetet: egy laboratóriumi vizsgálattal igazolt pertussis (szamárköhögés) megbetegedést jelentettek; a beteg egy Bács-Kiskun vármegyei 2 hónapos gyermek, aki megbetegedését megelőzően nem részesült szamárköhögés elleni védőoltásban – közölte a népegészségügyi hivatal. A szamárköhögéses fertőzések – akárcsak a kanyaró – az oltatlanokra jelenthetnek igazán veszélyt, ezért fontos az ő védelmük.

Figyeljünk rá, hogy a csecsemők az oltás beadása előtt, illetve idősek se érintkezzenek olyan személyekkel, akiktől megfertőződhetnek! Különösen kerüljük a kontaktust azokkal, akik olyan helyen jártak külföldön, ahol szamárköhögés járvány van!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb