Közélet

Navracsics Tibor: Kalocsa térsége óriási lehetőség előtt áll, olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város számára

Kalocsa olyan növekedési pólus központi helyén fekszik, amely kiváló adottságokat, előfeltételeket jelent egy város, egy közösség számára, hogy emelkedő pályára álljon – fogalmazott a területfejlesztési miniszter kedden a Bács-Kiskun vármegyei településen.

Navracsics Tibor a kalocsai Városi Színházban megtartott területfejlesztési fórumon azt mondta, Kalocsa térsége óriási lehetőség előtt áll, hiszen a paksi beruházás, valamint az új Duna-híd és az ezzel összefüggő infrastrukturális fejlesztések a közeljövőben már nagyon komoly pozíciójavulást eredményezhetnek a város számára.

MÉLTATTA KECSKEMÉT FEJLŐDÉSÉT

A miniszter szerint az elmúlt 10-15 év gazdaságpolitikai és közlekedésfejlesztési döntéseinek köszönhetően ma már a statisztikai adatok azt mutatják, hogy nem is annyira észak-nyugat és észak-kelet között van fejlettségbeli különbség Magyarországon, hanem inkább észak-nyugat és dél-nyugat, valamint észak-kelet és dél-kelet között. “A Duna másik oldalán látható az elmúlt 34 év legszomorúbb fejlesztéspolitikai története” – mondta, megjegyezve, hogy a Dél-Dunántúl Pécs központtal valamikor a magyar nemzetgazdaság motorja volt, később azonban folyamatosan romló adatokat produkált.

A politikus szerint a demográfiai, a belső vándorlási és a képzettségi adatok alapján az elmúlt évtizedekben Pécs egyre kevésbé tudta betölteni azt a központi szerepet, amelyet 1990 előtt a magyar kultúrában, a nemzetgazdaságban és a magyar társadalomban játszott. Az is látható volt, hogy mint gazdasági központ és mint térségszervező erő “Szeged is nagyon sokáig gyengélkedett” – fogalmazott, ugyanakkor méltatta Kecskemét fejlődését, és megjegyezte, óriási jelentősége van, ha egy város nem csupán a földrajzi fekvésének, hanem a jó városvezetésnek köszönhetően is élni tud a fejlesztések adta lehetőségekkel, és valódi fejlődési pályára áll.

KALOCSA IDEÁLIS FÖLDRAJZI HELYZETBEN VAN

A miniszter elmondta, hogy éppen ezért, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium megalakulásakor az első nagytérségi fejlesztési program a Dél-Dunántúlra vonatkozott, amelynek része a pécsi ipari park, a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése, az M6-os levezetése a horvát határig, vagy éppen az új befektetők Pécs környékére vonzása. Hozzátette, hogy a másik komplex nagytérségi program a Dél-Alföld fejlesztésének terve. Már itt is megjelentek az első elemek, hiszen Szeged a világ élvonalába tartozó lézerközponttal gazdagodott, most pedig azon dolgoznak, hogy a legnagyobb és piacvezető elektromos autógyár, a kínai BYD hozza ide beruházását – mondta.

Navracsics Tibor szerint mindez azt jelenti, hogy Kalocsa ideális földrajzi helyzetben van, hiszen “viszonylag közel fekszik Pécshez és Szegedhez, nagyon közel Pakshoz és elég közel Kecskeméthez”. A település élve a lehetőségekkel csatlakozni tud azokhoz a városokhoz, amelyek kirajzolják a növekedési térség kontúrjait, illetve fő erővonalait, és ezáltal maga Kalocsa is a magyar történelemben betöltött szerepéhez és hagyományaihoz méltóan, valamint földrajzi fekvéséből adódóan a magyar nemzetgazdaság és társadalom egyik jelentős szereplője lehet – mondta a miniszter.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb