Mindenmás

Most aktuális lesz: támadnak a kullancsok az országban, két kullancsfaj közülük nagyon veszélyes, mutatjuk mire kell figyelni

Az enyhe tél miatt, a tavaszi hónapokban elkezdődik a kullancsinvázió, erre figyelmeztetnek a szakemberek. Különösen azoknak kell odafigyelniük, akik szeretnek túrázni, de azoknak is, akiknek van otthon háziállata. Fontos magunkat és állatainkat is átnézni, mert a kullancsok több veszélyes betegséget is terjeszthetnek. Sokunkat kicsalogatja a jó idő, vagy a közeledő majális. Mutatjuk, mire érdemes figyelni. 

TÖBB ÚJ FAJ IS MEGJELENT

A Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, ráadásul több új faj is megjelent Magyarországon. Kapiller Zoltán szerint ennek az az oka, hogy „az elmúlt hónapokban gyakorlatilag nem volt tél”, az előző hetekben pedig több napon is nyári kánikula „esett ránk”.

KULLANCSPÁNIK ALAKULT KI HAZÁNKBAN

A meleg, száraz idő pedig kifejezetten kedvez a kullancsok elszaporodásának. Ennek megfelelően az utóbbi időben tömegével lepték el a természetet, a kirándulóhelyeket, valamint a kerteket, és sok állat sem érezheti magát biztonságban. A szakértő szerint teljesen érthető és nem túlzás kijelenteni, hogy kullancspánik alakult ki hazánkban. 

MEGJELENT EGY ÚJ FAJAMI RENDKÍVÜL VESZÉLYES AZ EMBEREKRE

Kapiller Zoltán várakozása szerint az idei kullancsszezon szeptember elejéig tart majd, vélhetően a kora őszi kánikulai időszakban vonulnak el a tűző nap elől. Figyelmeztetett, hogy folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet Európa-szerte, amit kihasználva a Mediterráneumból felhatolt északra egy ragadozó állat, az aranysakál, amely két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcolt be a kontinens belsejébe.Ezek a kullancsfajok a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat terjesztenek, melyek közül az egyik legveszélyesebb betegség kórokozója, a krími-kongói vérzéses láz vírusa már Magyarországon is megjelent- írja az Infostart.hu.

MINDENHOL MEGJELENHETNEK, AHOL ZÖLD ÖVEZET VAN

Kapiller Zoltán elmondta: mindenhol és minden körülmény között figyelni kell a kullancsokra, ahol zöldövezet van. Akár tömegesen is megjelenhetnek városi kertekben, parkokban vagy közintézmények udvaraiban. „Ahogy zöld területre lépünk, már lesnek is ránk a kullancsok, így mindenképpen védekeznünk kell ellenük” – tette hozzá.Felhívta a figyelmet, hogy riasztó spray nélkül ne induljunk el kirándulni, csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsokkal szemben. Jó, ha van a táskánkban kullancseltávolító kanál, mert ez az egyetlenegy olyan eszköz, amivel fertőzésveszélymentesen lehet eltüntetni a kullancsokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb