Közélet

Gulyás Gergely: Orbán Viktor és a kínai elnök közösen tesz majd bejelentést ma délután

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartanak Kormányinfót délelőtt 10:30-kor a Miniszterelnöki Kabinetirodában.  

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délután arról számolt be, hogy csütörtökön 10:30-kor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart „Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány” címmel.

Mint ismeretes, a kormány szerdán ülésezett. Ezek után ismerteti csütörtökön Gulyás Gergely a kormány legújabb döntéseit, melyek, mint a Portfolio írta, a következőek lehetnek:

  • az idei és a jövő évi költségvetésről is szólhatnak,
  • a magyar gazdaság kilátásairól,
  • az üzemanyagárakat érintő döntésről is
  • a kínai elnök látogatásáról, annak eredményéről is jöhetnek bejelentések

Ahogy mindig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Kecskemét365 oldalán!

10:50 KEZDÜNK

20 perces késéssel megkezdődött a Kormányinfó.

NEM TÁMOGATJUK A HÁBORÚ ELHÚZÓDÁSÁT SEGÍTŐ NATO-TERVEKET

Tegnapi ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járó NATO-tervekről – mondta Gulyás Gergely miniszter. Ez a fegyverszállítások koorindációját, fegyveres katonai kiképzést jelentene, és a tervezett költségvetés a háború ötéves elhúzódásával számol.

Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa ezeket a terveket, mi azonban ki akarunk maradni a háborúból, nem kívánunk részt venni a NATO-misszióban – mondta a kancelláriaminiszter. 800 ezer áldozata van a háborúnak, ehhez képest alig változtak a forintvonalak – magyarázta. A NATO részvétele helyett a béketárgyalások mielőbbi megkezdését és azonnali tűzszünetet támogat a kormány, miközben lojális tagok akarunk maradni.

KÍNAI ELNÖK BUDAPESTEN

Budapesten van a kínai elnök, aki rajtunk kívül csak Párizsba látogatott el Európában, ez mutatja súlyunkat a világpolitikában Gulyás Gergely szerint. Hangsúlyozta a látogatás gazdasági jelentőségét és azt, hogy Kína minél több beruházást hozzon Magyarországra.

A kínai elnök legutóbbi budapesti látogatásakor, 2005-ban az EU GDP-jének kevesebb mint egyötöde volt Kína GDP-je, ma viszont megelőzi az EU-t ebben, és a világ GDP-jének a 18%-át állítja elő, és a Fortune Global szerint 500 legnagyobb vállalatból 14-ről 135-re emelkedett csaknem húsz év alatt a kínai vállalatok száma – mondta Gulyás Gergely.

Lesznek konkrét megállapodások, ma délután fél 6 körül tesz ezzel kapcsolatban bejelentést a magyar miniszterelnök és a kínai elnök.

JÖHET A NÖVEKEDÉS ÚJRAINDÍTÁSA

Sikerült az infláció letörése, márciusban 3,6%-ra csökkent az áremelkedés, így 2024 a növekedés újraindításának az éve lehet Gulyás Gergely szerint. Az első negyedévben ez a célkitűzés is valóra vált, bár a háborús környezet visszaveti egész Európában a gazdasági növekedést, ezért is lenne fontos a háború növekedése. 

Éves alapon 1,7%-kal, az előző negyedévhez képest 0,8%-kal nőtt a magyar gazdaság, előbbi a harmadik, utóbbi holtversenyben a második legjobb adat az EU-ban – tette hozzá.

Idén a 2,5%-os GDP-növekedés a háborús körülmények mellett is reális, jövőre pedig 4,1% is összejöhet, bár jelentős a bizonytalanság – jegyezte meg a miniszter. 4,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, és 7,1 millió vendégéjszakával 14%-os növekedést ért el a turizmus – említett másik két gazdasági adatot.

A CSOK + EREDMÉNYEIRŐL

Vitályos Eszter a csok+ igénylésekről adott tájékoztatást, amit január elsejétől vezettek be. Nagyon nagy érdeklődés van szerinte a termék iránt.

  • 83 milliárd forint hiteligénylés érkezett, 3100 család részéről,
  • átlagosan 26 millió forint hitelt igényeltek az érdeklődők,
  • több mint 35 milliárd forint értékben ítéltek meg a csok+ hitelt március végéig.

KÉSZÜLHETÜNK AZ OTTHONTEREMTÉSI PROGRAMRA

Most zajlott az új otthonfelújítási támogatás társadalmi egyeztetése, több mint ötszáz hozzászólást kaptak ennek során. Az egyeztetésre bocsátott tervezetben már nem szerepelt az a kitétel, hogy gázhálózatra kötve kell lennie az ingatlannak. Érdemes már most készülni az igénylésre: szükség lesz a munkáltatói igazolásra, személyes adatok igazoló kártyákra, igazolványokra, és nemleges igazolásra az adótartozásról – mondta Vitályos Eszter.

KÓRHÁZI ADÓSSÁGRENDEZÉS

63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie. A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni az említett összegből fizetni a kórházak, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra – árulta el Gulyás Gergely.

Forrás: portfolio.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb