Kecskeméti arcok

Kecskeméti diák a dobogó legtetején: átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton; a két napon át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályamű kapott díjat. Büszkeségünkre Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja egyike azoknak, akik a dobogó legtetején végeztek.

Essetek szerelembe a kutatással, esettek szerelembe az innovációval! – mondta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a díjátadón a verseny döntőseihez fordulva. “Nekünk pedig annyi a feladatuk, hogy számotokra olyan környezetet biztosítsunk, amely aztán ennek a szerelemnek sok-sok gyümölcsét hozza meg” – tette hozzá. Közölte: a cél az, hogy 2030-ra Magyarország a 13. legyen a világranglistán innovációs teljesítménye által.

14-20 ÉV KÖZÖTTI DIÁKOK VERSENYEZTEK

A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, és a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel közösen hirdette meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát a hazai és a határon túli, 14-20 év közötti fiatalok számára.

28 DÖNTŐS PÁLYAMUNKA SZÜLETETT

Ősszel 193 diák nyújtott be összesen 138 pályázatot, amelyből 71 jutott tovább. A mentorálások, szabadalomkutatás és tudománykommunikációs tréning után, az áprilisi határidőre 58 pályázat készült el. A 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság ezek közül kiválasztotta a 28 döntős pályamunkát.

ÖTMILLIÓ FORINT ÖSZTÖNDÍJAT OSZTOTTAK KI

A fiatal feltalálóknak és tudósoknak tíz díjat, a díjakkal járó több mint ötmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 12 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800 ezer forintos, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola 900 ezer forintos díjban részesült, 18 pályázatot kiemelt dicséretben részesítettek.

ŐK KERÜLHETTEK FEL A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁRA

Négy első, 3 második és 3 harmadik díjat adtak át. Első díjban részesült:

  • Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja Kvantum mágnesesség – Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje című pályázatával;
  • Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja Katenán – Együtt vagy külön? című munkájával;
  • Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver című pályázatával;
  • Vida Ákos, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 3D nyomtatott alkatrészek rétegtapadásának növelése új nyomtatási módszerrel című pályázatával.

AZ ELSŐ HELYEZETTEK KÉPVISELIK MAGYARORSZÁGOT AZ EURÓPA BAJNOKSÁGON

Magyarországot szeptemberben az első díjas pályázatok képviselik az Európai Bajnokságon, Katowicében a 35. EU Fiatal Tudósok Versenyén, ahol 37 ország fiataljai versenyeznek. Az eseményen odaítélték a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Simon Dorka-Borókának, a Székely Mikó Kollégium diákjának Cerebromics című pályázatáért.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb