Sport

Tovább megy a matek: elmaradt Anglia győzelme, így a csehek vagy a grúzok kiüthetik Magyarországot az Eb-ről, mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy továbbjussunk

A magyar válogatott jól járt hétfő este, amikor a B csoport zárófordulójában a horvátok az utolsó pillanatokban kiengedték a kezükből a győzelmet az olaszok ellen. Az UEFA honlapja ekkor 92 százalékra adta Magyarország továbbjutását. A C csoportban azonban elmaradt Anglia győzelme, a szlovénok történelmük során először továbbmentek. A magyar esélyek még így is magasak, de előbb 87 százalékra csökkentek, majd egy újabb számítás szerint már csak 60 százalékon állnak, vagyis előfordulhat olyan kimenetel, hogy Marco Rossi csapata nem folytathatja.

KÉT KOMBINÁCIÓBAN OTT VAN A MAGYAR CSAPAT

A Telex azt írja, hogy a négy továbbjutó csoportharmadiknak 15 lehetséges kombinációja volt, ami mostanra már háromra szűkült le. Jelen állás szerint kettőben ott van Magyarország, egyben nincs. A kombinációk: ACDE, ACDF, CDEF. Ezekből az A jelenti Magyarországot, a C a már továbbjutó Szlovéniát, a D a már szintén továbbjutó Hollandiát. Az E csoport még teljesen nyílt, négy három pontos csapat van benne.

KÉTGÓLOS BELGA, HÁROMGÓLOS ROMÁN VÉGEREDMÉNY KELLENE

Hat órától belga-ukrán és szlovák-román mérkőzéseket rendeznek. Itt mindegyik csapatnak három pontja és a magyarokénál jobb gólaránya van, ezért még a legideálisabb forgatókönyv szerint is kétgólos belga és háromgólos román, vagy négygólos ukrán és ötgólos szlovák győzelem kéne a magyarok továbbjutásához – és akkor még az ukrán és a román győzelem esetén talán sárga lapokat is számolgatni kéne.

Az F csoport egészen más, ott a portugálok már első helyen továbbjutottak. A portugálok a grúzokkal, a csehek a törökökkel mérik össze az erejüket, mindkét találkozó 21 órától kezdődik.

A legrosszabb magyar szempontból, ami történhet, ha Csehország három gólosnál kisebb különbséggel, de megveri Törökországot, mert akkor véget ér a Rossi csapat Eb-je. Ha a csehek nem nyernek, vagy legalább három góllal nyernek, akkor is szorítani kell még azért, hogy a portugál cseresor ne kapjon ki a grúzoktól. Mert ha kikap, akkor a nyolcaddöntő a mieink nélkül folytatódik. Vagyis a portugál és török pontszerzés kínálja a legjobb továbbjutási esélyt.

A lap szerint az már eldőlt a képletek alapján, ha Magyarország továbbjut, akkor mindenképp Portugáliával találkozik, július elsején, hétfőtől, 21 órától Frankfurtban. Szerda este újabb két nyolcaddöntős párharcra derül fény, 23 órától lesz teljes a nyolcaddöntő mezőnye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb