Mindenmás

Oké, hogy nyár van és strandidő: de itt van néhány dolog amire oda kellene figyelni a kecskemétieknek is ha strandolni mennek

A nyár egyik legjobb hűsítő programlehetőségét a strandok biztosítják. Fontos azonban, hogy a kikapcsolódás mellett fokozottan vigyázzunk magunkra és szeretteinkre is, hiszen a fürdőzés számos veszélyt rejthet magában. 

A meleg idő beköszöntével minden évben megnő a vízbefulladások és a strandra jellemző balesetek száma. Az alábbi praktikák fontosak lehetnek a baj megelőzése érdekében:

  • Fejest ugrani rendkívül veszélyes, főleg ha nem ismerjük a víz mélységét. Sajnos minden évben előfordulnak halálos kimenetelű balesetek az ugrásokból kifolyólag. 
  • Gyermekeket kizárólag felügyelet mellett engedjünk a víz közelébe.
  • Mindenki saját úszótudásának megfelelően merészkedjen mélyebb vízű területekre.
  • Amennyiben mégis megtörténik a baj, az alábbi szabályok betartása mellett siessünk a bajbajutottak segítségére, saját biztonságunk érdekében: ügyeljünk saját biztonságunkra, ha mély vízből kell kimenteni egy fuldokló személyt. A bajbajutott a segítőjét is könnyen a víz alá ránthatja, illetve a bajbajutott partra húzása is megfelelő fizikumot és úszási ismeretet igényel. Ilyen esetben érdemes vízimentő segítségét kérni.
  • Légzés-, keringésleállás esetén a félautomata defibrillátor használata előtt a beteget szabadítsuk meg vizes ruházatától és töröljük szárazra testét. Vigyázzunk magunkra és egymásra a strandon (is)- írja az Országos Mentőszolgálat Facebook oldala. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb