Közélet

Mától fél évig Magyarország az Európai Unió elnöke

Mától veszi át a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsának a soros elnökségét Magyarország Belgiumtól, így a következő fél évben Európa szeme Magyarországra szegeződik.

Most hétfőn, július 1-jén veszi át az Európai Unió soros elnökségét Magyarország. Legutóbb Magyarország 13 évvel ezelőtt, 2011. január 1-jétől töltötte be a tagállamok között rotációs elven változó tisztet, és csakúgy, mint idén, akkor is Belgiumot követtük a sorban, majd utánunk a Donald Tusk vezette Lengyelország következett.

NEM TETSZIK AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, HOGY MAGYARORSZÁG LETT AZ EU ELNÖKE

Azonban az idei soros elnökség előtt több tagállam, de leginkább az Európai Parlament szerette volna elérni, hogy az Orbán-kormány miatt felmerült jogállamisági kérdések, illetve az Európai Unió működésével szemben szkeptikus nézetei miatt halasszák el a magyar soros elnökséget, és vagy a belgák duplázzanak, vagy egyszerűen Magyarországot kihagyva a sorból, Belgium után Lengyelország következzen, de ez nem történt meg. A magyar kormány a prioritásairól már korábban megegyezett az ún. trióban lévő Spanyolországgal és Belgiummal, illetve Bóka János európai ügyekért felelős magyar miniszter be is mutatta, hogy a triumok által lefektetett tervek mellett a magyar kormány mit tervez az Európai Unió élén – írja az Index.

HÉT FŐ PRIORITÁS

Az Európai Unióban nem kizárólag a parlament számít jogalkotó szervnek, hanem a tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa (röviden: tanács) is, aminek elnökségét rotációs elven a tagállamok töltik be – ezt kapta meg most Magyarország a következő fél évre. A magyar program hét fő prioritást nevezett meg, amelyek között szerepel:

  • egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása,
  • az európai védelmi politika megerősítése,
  • egy következetes és érdemeken alapuló bővítési politika,
  • az illegális migráció megfékezése,
  • a kohéziós politika jövőjének alakítása,
  • gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika,
  • valamint a demográfiai kihívások kezelése.

Ezek elérése érdekében Magyarország a formális és informális tanácsi üléseket, projekteket, konferenciákat fog szervezni, és hazánkba invitálhatja az EU vezetőségét. 

JELENTŐS FELELŐSSÉG

“Az Európai Unió Tanácsának elnöksége jelentős felelősséggel jár, és Magyarország teljes mértékben tisztában van az ezzel járó figyelemmel. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elfogulatlan közvetítőként szolgáljunk az elnökség alatt, biztosítva az egész unió érdekeinek a védelmét” – mondta Kovács Zoltán, a 2024-es magyar elnökség operatív feladatainak előkészítéséért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosa.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb