Közélet

Betelt a pohár? Napirendre tűzte a magas üzemanyagárakat a kormány, készek beavatkozni

Az ATV értesülései szerint a kormány szerdán napirendre tűzi az üzemanyagár kérdését, a csatornának Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is nyilatkozott a kialakult helyzetről. A szakértők szerint az ársapkával való riogatás a benzinkutak veszteségét okozhatják. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke pedig a magyarországi üzemanyagár túladóztatását hangsúlyozta.

Az üzemanyagár-probléma továbbra is terítéken van, az elmúlt hetekben jelentős mértékben nőtt a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára. A legfrissebb adatok szerint a benzin 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 3 forinttal növekedett, így a 95-ös benzinért 615, míg a gázolajért átlagosan 633 forintot kell fizetni literenként.

NAPIRENDEN A KÉRDÉS

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV Híradónak úgy nyilatkozott, hogy „az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért szerdán a kormány napirendre tűzi a kérdést”.

“Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni. Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak” – fogalmazott a tárca vezetője.

VESZTESÉGESEK LESZNEK A BENZINKUTAK, HA BEVEZETIK AZ ÁRSAPKÁT

Holoda Attila energetikai szakértő a benzinkutak veszteségességéről beszélt, szerinte „az ársapkával való riogatás egyértelműen azt vonzza maga után, hogy veszteségesek lesznek a benzinkutak, és bár az előző ársapkás ciklust túl tudták még élni a meglévő tartalékaikból, de egy újabbat már nem fognak túlélni, tehát tömeges benzinkútbezárás várható”. A híradónak a Független Benzinkutak Szövetsége is megszólalt a témában, Egri Gábor, a társaság elnöke szerint „a kereskedőknek semmi felelőssége nincs az áremelkedésben”. „Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – tette hozzá.

VILÁGPIACI ÁRAK

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a világpiaci árakban keresi a megoldást, szerinte a jegyzés árakban erre megvan a lehetőség. Ha csökken a kőolaj világpiaci ára, mérséklődik az európai termékjegyzés ár – mind benzin, mind gázolaj esetében – akkor a hazai üzemanyagárak is csökkenni fognak – írja az Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb