Kecskeméti arcok

“Minél többet tudsz, annál alázatosabbnak érzed magad” – exkluzív interjú Dr. Kapus Krisztián diplomarekorderrel, aki megszerezte 25. egyetemi oklevelét is

Elképesztő teljesítmény, hihetetlen akaraterő és céltudatosság: Dr. Kapus Krisztián diplomarekorder átvette a 25. felsőfokú oklevelét a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A Bács-Kiskun vármegyei rekorder számára azért is volt különleges ez az alkalom, mert sorsszerűen az első és a 25. diplomáját is az SZTE JGYPK -n (anno Juhász Gyula Tanárképző Főiskola) szerezte meg, ráadásul az intézmény idén ünnepli fennállásának, illetve a magyar pedagógusképzés 150. évfordulóját, így Krisztián mondhatni egyszerre jubilált alma materével. Sőt, öröme nem is lehetne teljesebb, hiszen kiváló eredményű diplomája mellé a Szegedi Tudományegyetem Polgáraiért Alapítvány elismerését is megkapta.

Mint beszélgetésünk során a rekorder elárulta, 25. diplomájával „roma integrációs tanulmányok” pedagógus-szakvizsga végzettséget szerzett. Krisztián azonban ennél a szép kerek számnál sem áll meg, már folyamatban van a 26. diplomájának megszerzése is, jelenleg ugyanis az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatója, gondoskodáspolitikai menedzser szakon.

“MINÉL TÖBBET TUDSZ, ANNÁL ALÁZATOSABBNAK ÉRZED MAGAD”

“Minél többet tud az ember, annál alázatosabban szemléli az életet. A diplomáim nem nagyképűségre sarkallnak, vagy büszkeséggel töltenek el, hanem sokkal inkább a szolgálatkészség, az alázatosság az, amit érzek. Minél többet tudsz, annál alázatosabbnak érzed magad” – árulta el Krisztián. Hozzátette, mindenki, minden diplomaosztónál megáll egy pillanatra, és legyen szó az első, a 15., vagy akár a 25. oklevélről, hálás az életnek, a családnak, a csoporttársaknak, a tanárainak, hogy eljuthatott ehhez a mérföldkőhöz. Ezért Krisztián is megtisztelve az oktatási intézményt, a hallgató társakat, mindig részt vesz a diplomaosztóján, hiszen nagyon fontos pillanatok ezek, melyeket személyesen kell minden alkalommal megélni.

AZ AZ ÜZENET A FONTOS, HOGY TANULNI JÓ

Mint Krisztián beavatott bennünket, számára az is nagyon fontos, hogy példaképként álljon az emberek előtt. “Nem a 25. diploma a fontos, hanem az az üzenet, hogy jó tanulni, és bármeddig lehet tanulni, nem muszáj abbahagyni. Ezzel szeretnék buzdítani, bátorítani mindenkit a tanulásra, nem csupán a fiatalokat, hanem a régebb óta fiatalokat is ” – vélekedett a rekorder.

NAGYON SOK FORMÁJA VAN A TANULÁSNAK

Itt pedig nem csak az egyetemi, főiskolai oklevelekről van szó, Krisztiánnak is emellett számos végzettsége van, mint például horgászvizsga, vagy egy ingatlanközvetítői szakképzettség, arankalászos gazda végzettség stb. A tanulásnak tehát nagyon sok formája van. Sok tudást meríthetünk például az idősebb emberek élettapasztalatából. “Azt gondolom, hogy az ő életbölcsességeikből mindig tudunk valamit tanulni. Nem kell mindent ahhoz megtapasztalnunk, hogy megtanuljuk, ha el tudjuk fogadni más emberek, idős emberek tanácsait, életigazságait, akik már több mindent átéltek” – árulta el Krisztián.

SZINTÉZIST ALKOT A SOK MEGSZERZETT TUDÁS

Kétségkívül igaz tehát az a mondás, hogy minden ember holtig tanul. Főleg a mai rohanó, informatív világunkban szükséges, hogy kövessük a fejlődést, hiszen olyan mennyiségű információ ér bennünket nap, mint nap, és olyan rohamléptekben történnek a technikai fejlődések a világban, hogy nem elég az, hogy egyszer valamiből megszerezte az ember a tudást, azt szinten is kell tartani. Mint a diplomarekorder elárulta, végzettségei sem szétbonthatóak egy-egy megszerzett területre, mindenképpen egy szintézist alkot a sok megszerzett tudás, amely egészét szemlélve juthat az ember következtetésekre, konklúziókra, s láthatja át globálisan a világ, az ember működését.

“SOK VAN, MI CSODÁLATOS, DE AZ EMBERNÉL NINCS CSODÁLATOSABB”

“Egy modernkori polihisztornak tartanak, hiszen több tudományterületen gyűjtöm össze a tudást. Ezek között van szociális, pedagógus, teológiai diploma, de Klinikai Idegtudományok Doktori Iskolában is szereztem doktori fokozatot. Leginkább mindig is az ember érdekelt, hiszen sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb. Valójában minden tudás, tudományág, amit tanultam az az embert, mint csodát járta körül, és most is ez áll az érdeklődésem középpontjában, különösen a fiatalok életmódja, gondolkodásmódja érdekel” – zárta gondolatait Krisztián.

A TUDÁS EGY ÉLETEN ÁT ELKÍSÉR

A diplomarekorder azt is elárulta, a 25. diplomájánál sem áll meg, már folyamatban van a 26. diplomájának megszerzése is, hiszen a tudás olyan kincs, ami örök életre elkíséri az embert, amitől csak többé, nemesebbé válhat valaki. Bízik benne, hogy példájával másokat is inspirál a tanulásra.

A fotókat köszönjük Kapus Krisztiánnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb