Mindenmás

Kedden harmadjára is esni fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, de ez nem azt jelenti, hogy a benzinkutakon is olcsóbb lesz tankolni

Harmadjára is esik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, de ez nem jelenti azt, hogy az üzemanyag a benzinkutakon is olcsóbb lesz. Holnaptól a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolaj nagyker ára pedig 3 forinttal csökken.

Immáron tartósnak mondható az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé 3 forinttal csökken. Csakhogy ebből még nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni ténylegesen az üzemanyag holnaptól a benzinkutakon. Az elmúlt időszakban ugyanis komoly eltéréseket lehetett tapasztalni az üzemanyagok árazásában. Mégpedig azért, mert a kutakon megjelenő árváltozások eltérnek a nagykereskedelmi árváltozásoktól.

AZ ELŐREJELZÉS ELTÉRHET MAJD A VALÓSÁGTÓL

Erre a VG hozott két példát is, hiszen két hete szombaton, bár nem jelentettek be üzemanyagár-csökkentést, mégis aznap 4-4 forinttal lett olcsóbb a benzin és a dízel a kutakon. Múlt szombaton pedig hiába jeleztek előre 4-4 forintos áresést, ez egyáltalán nem jelent meg a totemoszlopokon, sőt, pár forintos emelés is tapasztalható volt. Éppen ezért a mostani friss előrejelzés az átlagárakat tekintve eltérhet majd a valóságtól. Az, hogy a holnaptól érvényes nagykereskedelmi árváltozás miként jelenik meg a kutak áraiban, csak kedden fog kiderülni. Mindenesetre jelenleg az átlagár a benzinnél 616, a dízelnél 623 forint literenként. Ha a friss nagykereskedelmi árváltozás lecsapódik a töltőállomásokon, akkor

  • a benzin átlagára 614,
  • a dízelé 620 forintra mérséklődik.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 620 forint körül alakul.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb