Mindenmás

Neverending story: ismét meghosszabbítanák a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Magyarországon

Hat hónappal, 2025. március 7-ig meghosszabbítaná a kormány a Magyarország egész területére elrendelt, de szeptember 6-án lejáró tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – derül ki a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetből

Jövő márciusig biztosan fenntartaná az Orbán-kabinet a 2015 őszén bevezetett „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”. Ha ez megtörténik, akkor továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre Magyarországon: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet – szúrta ki a HVG.. 

2015 ÓTA VAN VÁLSÁGHELYZET

A bevándorlás miatti válsághelyzetet a kabinet a 2015 ősze óta – területi hatályát 2016 tavasza óta az egész országra kiterjesztve – hosszabbítgatja. Mint kiderült, most a kormány a jogszabály más gumiparagrafusaira hivatkozva hosszabbítana. A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira. A rendőrség három részadatot összeadva számítja „Az illegális migráció alakulása” című adatait: 

  • a megakadályozott tiltott határátlépések száma,  
  • a feltartóztatott, majd az IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma,  
  • az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma. 

A rendőrség által közölt három különböző adat közül csak a mindig legkisebb értékű, az elfogott, előállított és végül eljárás alá vontak száma lehet egészen pontos, a többinél egy ember többször is szerepelhet a statisztikában, mivel nincs dokumentáció. Elképzelhető például, hogy az IBH-kapuhoz egy nap többször is visszakísérnek valakit – írja a lap. 

CSALÓKA SZÁMOK

A megakadályozott határátlépések száma is csalóka, hiszen ez annyit tesz, hogy „elriasztják” a határkerítés túloldaláról átjutni próbálkozót, vagyis extrém esetben akár óránként is rákiabálhatnak ugyanarra az emberre, hogy menjen onnan, így pedig egy ember lehet akár tucatnyi „eset” is ebben a statisztikában. A bevándorlás miatti, most meghosszabbítani tervezett helyzet válsághelyzet, amely nem keverendő össze a veszélyhelyzettel, és ebből kettő is hatályban van: az ukrajnai háború miatti és az elszálló energiaárak miatt elrendelt energia-veszélyhelyzet. 

A lap szerint nagyon fontos különbség, hogy a válsághelyzetnél minőségileg más a veszélyhelyzet, hiszen a veszélyhelyzet az Alaptörvény szerinti különleges jogrendi kategória, rendkívüli kormányzati jogosítványokkal, amivel előszeretettel él a kormányzat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb