Közélet

Ponthatárok: mutatjuk, hány diák kezdheti meg a felsőfokú tanulmányait a kecskeméti Neumann János Egyetemen

Mint megírtuk, nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. Az egyetem most azt írja, hogy a Neumann János Egyetem töretlenül népszerű a diákok körében. A 2024-es felvételi ponthatárok kihirdetése után a kecskeméti egyetem idén is a tavalyi rekord méretű jelentkezési számot érte el. Az egyetem továbbra is a legnépszerűbb intézmények között szerepel a hazai felsőoktatás rangsorában. 

NÖVELNI TUDTÁK A HALLGATÓK LÉTSZÁMÁT KECSKEMÉTEN

Az Oktatási Hivatal tavasszal közzétett, elsőhelyes jelentkezési adataihoz képest még növelni is tudta a felvételt nyert hallgatók létszámát a kecskeméti Neumann János Egyetem, ahol a 2024. július 24-én kihirdetett ponthatárok alapján 1655 diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Mindez azt is jelenti, hogy az elmúlt hetek sorrendmódosítási lehetőségével sem csökkent az eredetileg a Neumannra jelentkező diákok száma, sőt az intézmény vonzereje más egyetemre jelentkezőket is Kecskemétre csábított. 

KEVESEBB JELENTKEZŐ VOLT AZ ORSZÁGBAN

A Neumann János Egyetem sikere azért is jelentős, mert az elmúlt évhez képest idén közel 5500-al kevesebben, összesen 121 000-en jelentkeztek valamely magyar egyetem alap-, osztatlan vagy mesterképzésére. A zsugorodó felsőoktatási piacnak főként demográfiai oka van, de jelentősen nehezítette a 2024. évi beiskolázást az a tény is, hogy a szakképzési rendszer 2020-as átalakítása miatt ebben az évben egy teljes szakközépiskolai évfolyam esett ki a felvételizők potenciális köréből. 

MEGLESZ A 2 EZER ÚJ HALLGATÓ

A kecskeméti egyetem növekedése és helytállása ebben a környezetben azt mutatja, hogy a szerkezetváltása során kialakított koncepció és a strukturális átalakítás sikeresnek mondható – írta az egyetem közleményében. A most közzétett számok is igazolják az idei beiskolázási elvárásokat, hiszen a most felvett hallgatói létszámmal, illetve a pótfelvételi eljárás során várható új hallgatókkal, valamint a külföldről érkező diákok beiskolázásával már biztosan meglesz a tervezett 2000 új hallgató az ősszel induló szemeszterben.

300 KÜLFÖLDI HALLGATÓ

A magyar felsőoktatás mellett a Neumann János Egyetem képzési portfóliójának elismertsége már világszerte növekvő tendenciát mutat, a Kecskemétre érkező külföldi hallgatók ősszel már közel 300-an lesznek. A Neumannon továbbra is egy úgynevezett 4. generációs modellt valósítanak meg, melyben az intézmény, a hallgatók, a piaci szereplők és Kecskemét városa egy egységet képvisel. Közös belföldi és nemzetközi célokat meghatározva pedig valós lehetőség az, hogy az egyetem rövid időn belül a TOP100-as ranglistákra kerüljön és ezzel Kecskemét nemzetközi és belföldi kapuvárosi funkcióját is erősítse. 

26 SZAKON VÁRJÁK A HALLGATÓKAT

A jelenlegi képzési porfólió alapját jelentő 3 kar a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar és a Gazdaságtudományi Kar 4 képzési formában, beleértve a doktori iskolát is, összesen 26 szakkal várja a diákokat, amelyek közül többet angol nyelven is hallgathatnak a tanulni vágyók. A Neumann János Egyetemen munkatársai ezúttal sem dőlnek hátra. Mától a hallgatók mellett újra azokért is folyik a munka, akiknek a mostani ponthatárok nem hozták meg a sikert vagy akik éppen most döntöttek arról, hogy mégis továbbtanulnának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb