Mindenmás

Gulyás Gergely: Ukrajna zsarolja Magyarországot az olajszállítás leállításával, üzemanyaghiány jöhet – Kormányinfó élőben, a Kecskemét365.hu-n

Szokatlan időpontban, pénteken tartja a következő Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Mint kiderült, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel állnak közösen kamerák elé. Az eseményen elsősorban a csütörtöki kormányülés döntéseit ismertethetik majd. 

Portfolio szerint Bóka János részvétele miatt nagy eséllyel szó lesz

  • az uniós elnökség aktuális kérdéseiről, így arról is, hogy EU külügyi főképviselője úgy döntött, hogy Brüsszelbe hívja össze augusztus végére a külügy- és védelmi miniszterek informális ülését, amit hagyományosan mindig az elnökséget adó országban tartanak,
  • emellett egészen biztosan beszélnek majd a tavasszal felvett kínai hitelről is,
  • az uniós forrásokról
  • és a Lukoil-ügyről is.

Ahogy mindig, úgy most is élőben tudósítunk majd az eseményről a Kecskemét365-ön.

FRISSÍTVE (09:07): KEZDÜNK

Gulyás Gergely elkezdte a kormányinfót.

FRISSÍTVE (09:12): UKRAJNA ZSAROLJA MAGYARORSZÁGOT AZ OLAJSZÁLLÍTÁSON KERESZTÜL

A kormány a tegnapi ülésen tárgyalta a háborút, ám ezúttal egy új aspektusból tárgyalták meg. Az történt Gulyás szerint, hogy Ukrajna az olajszállításon keresztül zsarolja Magyarországot és Szlovákiát – utalt ezzel a Lukoil ügyre. Gulyás szerint Ukrajna azokat az országokat zsarolja, akik következetesen kiállnak a tűzszünet mellett. Gulyás szerint ez méltánytalan, valamint ellentétes az EU-s megállapodásokkal, hiszen Magyarország mentességet kapott az orosz olaj importitlalma alól, orosz olaj nélkül Magyarország ellátása nem biztosítható. Gulyás nem érti, hogy Ukrajna miért hozza lehetetlen helyzetbe Magyarországot.

FRISSÍTVE (09:14): ÜZEMANYAGHIÁNY JÖHET

Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány lehet. Egyelőre vannak tartalékok, de szeptemberig meg kell oldani ezt a kérdést – mondta. Figyelmeztetett: Ukrajnába Magyarországon keresztül az elektromos áram importjuk 40%-a érkezik, de üzemanyagszállításban is fontos szereplők vagyunk. Gulyás elmondta, hogy Magyarország nem akarja zsarolni Ukrajnát, de az sem járja, hogy Ukrajna zsarol minket – mondta. A kormány felkérte a Bizottságot a közvetítés szerepére, ám ha ez nem vezet eredményre, “más lépésekre” lesz szükség. Bóka János miniszter ismertette az európai uniós lépések lehetőségét, ezek között említette a választott bíróságot is – írja a Portfolio.

FRISSÍTVE (09:17): HAZÁNKNAK FIZETNI KELL A MIGRÁNSOK MIATT

Szóba került még az Európai Bíróság döntése is, amely szerint bírságot kell fizetnie Magyarországnak a menekültügyi szabályok megsértése miatt. Gulyás szerint a bíróság Magyarországgal szemben elfogult döntést hozott, Magyarország ugyanis saját forrásokból védte az EU külső határait, és ezért még meg is bírságoltak minket. Magyarország a Bizottsággal kíván megállapodni, és Magyarország határait a tárgyalástól függetlenül megvédi, de azt a kormány nem tudja garantálni, hogy a déli határon keresztül ne menjenek migránsok tömegei Nyugat-Európába.

FRISSÍTVE (09:19): AZ OLAJSZÁLLÍTÁS BLOKKOLÁSA

A magyar kormány EU-s elnökségének prioritását és eddigi eseményeit ismerteti Bóka János. Bóka János az EU és Ukrajna közötti kapcsolatokról elmondta, hogy a Lukoil olajszállításainak blokkolásával Magyarország és Szlovákia szerint Ukrajna megsértette az EU-s társulási szerződés szabályait, valamint az energia chartát. A tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál, és ha ezek a konzultációk nem vezetnek eredményre, akkor bírósági eljárásra is lehetőség van. Bóka hangsúlyozta, hogy a további fellépés jogát fenntartják magának a kormány, és a választott bírósági eljárás eredményétől függően számos lépésre ad lehetőséget a társulási megállapodás.

FRISSÍTVE (09:22): KÖNNYEBBÉ VÁLIK A CSALÁDTÁMOGATÁSI PROGRAMOK ELNYERÉSE A SPECIÁLIS ADÓZÓKNAK

A kormány tegnapi ülésén tárgyalta a családtámogatási programokhoz való hozzáférést a mezőgazdasági őstermelők és katások számára, a cél az, hogy a speciális adózást választók könnyen hozzájussanak a hitelhez, jelenleg ugyanis a hiteligénylésnél problémákba ütköznek, nem a teljes jövedelmüket veszik figyelembe. A kormány lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50%-át vegyél figyelembe, valamint azt is, hogy a társadalombiztosítási jogviszonyból elég lesz 1, nem kell két év – jelentette be Vitályos Eszter.

FRISSÍTVE (09:27): BERUHÁZÁSOK ÉS OLIMPIA

Vitályos Eszter ismertette a felvételi eredményeket, elmondása szerint a felsőoktatásba felvettek száma nőtt, majd arról beszélt, hogy az elmúlt két hétben 1,7 milliárd forintért valósultak meg beruházások Magyarországon. Az olimpiáról is szólt, ahol kiemelte, hogy Magyarország 180 fővel képviselteti magát az olimpián, ami nemzetközi szinten is nagynak számít. Vitályos Eszter sok sikert kívánt a magyar delegációnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb