Közélet

Átlag feletti mértékben drágultak a tanszerek Magyarországon, de a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését

Majdnem hét és fél százalékkal drágultak a tanszerek egy év alatt, egy kétgyermekes családnak így az iskolakezdés már több mint 100 ezer forintjába is kerülhet. Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését.

A KSH adatai szerint csaknem 7 és fél százalékkal drágultak a tanszerek egy év alatt, ami átlag feletti emelkedést jelent – számolt be az RTL. Egy kétgyerekes apa elmondta, hogy az egész iskolakezdés több mint 100 ezer forintjukba fog kerülni. Ugyanakkor a családügyekért felelős helyettes államtitkár azt nyilatkozta, hogy a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését.

MAGABÍRÓ CSALÁDOKRA VAN SZÜKSÉG A KORMÁNY SZERINT

“A magyar kormány 2010 óta munkaalapú társadalmat igyekszik építeni (…) Úgy gondoljuk, hogy magabíró polgárokra, magabíró országra, magabíró családokra van szükség” – mondta Beneda Attila. Azonban L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója szerint ez a leszakadó térségekben szinte lehetetlen feladat, és ezekhez a szegény családokhoz a nagy támogató akciók sem jutnak el, így ők iskolakezdéskor a tankerületekre és az önkormányzatokra számíthatnak általában egy-egy csomag erejéig.

ÉLELMISZER VAGY TANSZER?

L. Ritók Nóra azt is kihangsúlyozta, hogy nyilván nem elég egy csomag füzet, a gyerekeknek táskákra, tornafelszerelésre, ruhákra, cipőkre és egyéb tanszerekre is szükségük van. A számukra elérhető támogatások ugyanakkor ennek töredékét sem képesek biztosítani. A legnehezebb helyzetben azok a családok vannak, akik hónapról hónapra nehezen élnek meg, nekik viszont inkább élelmiszerre kell költeniük, mint tanszerre, ez ugyanakkor azzal jár, hogy ezek a gyerekek már az iskola megkezdése előtt hátrányba kerülnek – írja az Index a témában.Átlag feletti mértékben drágultak a tanszerek Magyarországon, de a kormány továbbra sem tervezi a családi pótlék emelését

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb