Sport

Viviana Párizsban: Magyarország új hőse aranyérmet szerzett!

Csak 18 éves, de már most legendává vált! Márton Viviana fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte a párizsi olimpia tekvandó versenyét, és ezzel aranyérmet szerzett Magyarországnak. A döntőben az első menettől kezdve uralta a pályát, fejrúgásai és technikai tudása ellenállhatatlannak bizonyultak.

Történelmi pillanatokat éltünk át a párizsi olimpián, amikor Márton Viviana, mindössze 18 évesen, aranyérmet szerzett a női 67 kilogrammos tekvandó versenyében. Ezzel a fantasztikus győzelemmel nemcsak a magyar sport történetében írt új fejezetet, hanem bebizonyította, hogy tehetsége és kitartása révén már most a világ legjobbjai közé tartozik.

A Kecskemét365.hu legutóbb Márton Viviana felkészüléséről és a magyar tekvandó reménységeiről számolt be, ahol már akkor is kiemeltük, hogy érdemes figyelni erre a fiatal sportolóra. Az elmúlt hetekben azonban egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy Viviana nem csupán a jövő reménysége, hanem már most is komoly esélyes az olimpiai éremre.

Viviana diadalmenete már az első mérkőzéseken is lenyűgöző volt. A nyolcaddöntőben az elefántcsontparti Ruth Gbagbit legyőzve, majd az amerikai Kristina Teachout elleni küzdelemben bizonyította, hogy még hátrányból is képes fordítani, hiszen 2:1-es győzelemmel jutott tovább. A legnagyobb bravúr azonban az első kiemelt, belga Sarah Chaari elleni mérkőzésen történt, ahol Viviana elképesztő technikai tudással és fejrúgásokkal aratott 2:0-s győzelmet. Ez a mérkőzés biztosította számára a helyet az olimpiai döntőben, ahol már nem volt kérdés, hogy a legjobbját nyújtja majd.

A fináléban a 22 éves szerb világbajnoki ezüstérmes, Alekszandra Perisics volt az ellenfele. A mérkőzés kezdési ideje kissé megcsúszott, így 21:40-kor kezdődött el, ám Viviana végig teljes koncentrációval küzdött. Az első menetben szinte hibátlanul, 7:1-es eredménnyel zárta a szakaszt, majd a második menetben is megőrizte előnyét. Végül magabiztosan, 2:0-s arányban nyerte meg a döntőt, és ezzel megszerezte Magyarország legújabb olimpiai aranyérmét.

Nemcsak a magyar sporttörténelem, hanem a világ tekvandós közössége is újraírta magát Márton Viviana győzelmével. A “tekvandó” szó jelentése, “az út, amely a kezek és lábak művészetén keresztül vezet”, most pedig Viviana bebizonyította, hogy ezen az úton a magyar sportolók is elérhetik a világ csúcsát. Ez az 1950-es években világszerte elterjedt koreai harcművészet azóta is óriási népszerűségnek örvend, és mostantól egy újabb magyar nevet is ünnepelhetünk a sportág legnagyobbjai között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb