Közélet

Ne lepődj meg: tűzoltóautók fognak végigvonulni az M5-ösön Kecskemét mellett

Cseh tűzoltó konvoj halad át az országon kedd délután – hívta fel a figyelmet az ORFK, akik kiemelték, hogy Rajkától Nagylakig az M15-M1-M0-M5-M43 gyorsforgalmi utakon haladnak majd rendőri felvezetéssel a járművek.

Az is kiderült, hogy a cseh tűzoltók 28 gépjárművel, többségében tűzoltószer gépjárművekkel Magyarországon keresztül Görögországba tartanak, ahol a napok óta tartó erdőtűz megfékezésében működnek majd közre.

RENDŐRI FELVEZETÉST KAPNAK

Akadálytalan áthaladásuk érdekében rendőri felvezetést biztosítanak nekik a teljes magyarországi útvonalukon. Várhatóan augusztus 13-án 14 óra 30 perckor lépnek be az országba Rajkánál. Lassabb haladásuk miatt kérik minden közlekedő türelmét és megértését!  

TOMBOL A TŰZ GÖRÖGORSZÁGBAN, EGY EMBER MÁR MEGHALT

Még vasárnap este lobbant fel, és azóta súlyos problémákat okoz a görögországi erdőtűz – írja a BBC. A tűznek már halálos áldozata is van: az észak-athéni Vrilíszia egyik boltjában egy nő holttestét találták meg a tűzoltók. A tűz Athén északnyugati külvárosát is érintette. Athén mellől már több ezer embert mentettek ki, és habár Attika régióban már nincs aktív tűzfront, több kisebb helyi tűzfészek akad még, főként Marathon és Penteli környékén.

A hétfőn este kiadott sajtóközlemény szerint az újabb tüzek nemcsak kedden, hanem a hét további részében is veszélyt jelenthetnek. A tüzek oltásában több mint 700 tűzoltó, 199 tűzoltóautó és 35 repülőgép vett részt, két tűzoltó az oltás során égési sérüléseket szenvedett. A hatóságok szerint hétfőn 40 különböző helyen ütöttek ki tüzek, egyes területeken a lángok a 25 méteres magasságot is elérték.

A CSEHEK MELLETT A FRANCIÁK, OLASZOK ÉS ROMÁNOK IS MENNEK

A görög kormány már az európai uniós polgári védelmi mechanizmus beindítását kérte az Athén környéki tüzek megfékezésére – írta az MTI korábban. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap szabadságát megszakítva tért vissza Athénba, hogy a tüzek okozta válsággal foglalkozzon. A görög hatóságok azt is jelezték, hogy francia, olasz, román és cseh tűzoltóegységeket és a légi oltásra képes repülőgépeket várnak az oltási munkálatokhoz, de Spanyolország, Ciprus és Törökország is felajánlotta a segítségét. A sűrű füst okozta légzési problémák miatt sokakat kórházba kellett szállítani, több települést ideiglenesen kiürítettek. A kimenekített embereket sportcsarnokokban és az athéni atlétikai központ területén helyezték el, a közelben található Rafina kikötőjének személyhajó-forgalmát pedig Laurium kikötőjébe terelték át.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb