Mindenmás

Először lobog magyar zászló az Északi-sarkon – célba ért a Tudás jégtörője diákexpedíció

Elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője elnevezésű, diákoknak szervezett nemzetközi expedíció az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű orosz atomjégtörő fedélzetén, az esemény alkalmából az expedíció magyar résztvevője is kitűzte a nemzeti lobogót a sarkvidéken – közölte a Roszatom hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a Roszatom támogatásával megvalósult expedíció résztvevői orosz, valamint Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett diákok.

BUDAPESTI GIMNÁZIUM DIÁKJA TŰZHETTE KI A MAGYAR LOBOGÓT

A fiatalok az út során tudományos előadásokat hallgattak meg, kísérleteket végeztek, és megismerkedtek a sarkvidék különleges flórájával és faunájával. Az Északi-sarkot szombaton érte el az expedíció, amelynek magyar résztvevője, Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója tűzte ki a magyar lobogót, akinek Vitályos Eszter – Kormányszóvivő, Kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is gratulált közösségi oldalán.

NEVES ÉVFORDULÓHOZ KÖTHETŐ NAPON ÉRTÉK EL A SARKOT

Az ötödik alkalommal megrendezett Tudás jégtörője expedíció napra pontosan azon a napon érte el a sarkot, amikor 1977-ben a világon első hajóként az Arktyika nevű szovjet atomjégtörő – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb