Közélet

Spórolás és hitelfelvétel: drágább lesz az iskolakezdés, mint tavaly, de kisebb tehernek érzik a családok egy felmérés szerint

Sokan előre spórolnak az iskolakezdésre, ugyanakkor vannak, akik hitelt vesznek fel, mert a többségnek továbbra sem elég a havi bevétele a beiskolázással járó kiadásokra – derül ki az Erste Bank Hungary Zrt. kutatásából, amely szerint az emelkedő költségek ellenére idén összességében valamivel kisebb tehernek érzik a családok a tanévkezdést.

A bank felmérése szerint az iskolakezdés a szülők 69 százalékának jelent érzékelhető mértékű pénzügyi terhet, és további 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy az elvárt minimumot sem fogja tudni előteremteni. Az azonos témában készült tavalyi felmérés szerint még 73 és 8 százalék volt az arány.

A SZÜLŐK ÖTÖDE SZERINT A KÖLTSÉGEK ELÉRHETIK A 100 EZER FORINTOT IS

A szülők 24 százaléka – tavaly 19 százaléka – válaszolta azt, hogy nem okoz anyagi problémát az iskolakezdés. Az idén a legtöbb család gyermekenként 20 ezer és 50 ezer forint közötti beiskolázási kiadással számol. A szülők ötöde szerint a költségek elérhetik akár a 100 ezer forintot is, további 6 százalék pedig még ennél is nagyobb kiadással tervez – írja a HVG. A kiadások típusai közül az írószerek szerepelnek az első helyen, az olyan taneszközök, mint például a vonalzó és a körző a második helyen, míg a füzetek a harmadik helyen. Sportfelszerelés és táska vásárlását a szülők 46 százaléka tervezi. A felmérés Magyarország 16-59 éves népességét reprezentáló 300 fő megkérdezésével készült.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb