Közélet

Gulyás Gergely: a ciklus végére a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja a pedagógus átlagbér, előbb érkeznek a családi támogatások – Kormányinfó élőben, a Kecskemét365.hu-n

Mint megírtuk, csütörtökön délelőtt 10 órakor Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő “Mit miért tesz a kormány?” címmel. Ahogy mindig, úgy most is élőben jövünk nektek a legfontosabb bejelentésekről!

Legutóbb csaknem egy hónappal ezelőtt, július 26-án tartottak Kormányinfót, amelyen Gulyás Gergely és Vitályos Eszter mellett Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett. Ekkor az Ukrajna által leállított kőolajszállítás volt a kormányülés főtémája, amelyet Gulyás Gergely zsarolásnak minősített, szerinte a békepárti álláspontja miatt került ebbe a helyzetbe Magyarország és Szlovákia.

FŐBB TÉMÁK, AMIK SZÓBA KERÜLHETNEK

Gazdasági szempontból érdekes lehet mindaz, amiről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt ma az Indexnek. Mint elmondta, cash-flow probléma van a magyar állami költségvetésben a magas kamatkiadások miatt, ezért rövid távon le kell mondani a növekedési álmokról, és újabb beruházások elhalasztását is vizsgálja a gazdasági kabinet 2025-ről 2026-2027-re – írja a Portfolio. A nemzetgazdasági miniszter ezzel együtt új költségvetési intézkedéseket is belengetett a jövő évi büdzsében, így például a családi adókedvezmény megduplázása mellett azt, hogy adóügyi és adminisztratív könnyítések jöhetnek a felhalmozott megtakarítások otthonteremtési felhasználásának segítéséhez, és a vidéki fiatalok pályakezdéséhez is jöhet segítség.

Ahogy mindig, úgy most is élőben tudósítunk majd az eseményről a Kecskemét365-ön.

FRISSÍTVE (10:04): KEZDÜNK

Elkezdődött a kormányinfó.

FRISSÍTVE (10:06): PEDAGÓGUSBÉR-EMELÉS

A kormány a tegnapi ülésen áttekintette az oktatás helyzetét, teljeskörű képet kapott a kormány – mondta Gulyás. A kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógus-béremelés programját, jövőre a diplomás átlagbér 80%-át eléri a tanárok bére. A pedagógus átlagbérek jövőre bruttó 820 ezer forintra nőnek. Ez azt jelenti, hogy további 21%-os növekedés várható – mondta Gulyás. A miniszter bízik benne, hogy a kormányzati ciklus végére már a bruttó egymilliót is eléri majd a pedagógus-átlagbér – írja a Portfolio.

FRISSÍTVE (10:11): KORÁBBAN ÉRKEZNEK A CSALÁDTÁMOGATÁSOK

Szeptember 2-án becsöngetnek és megkezdődik a 2024-25-ös idei tanév a szülők terheinek csökkentésére és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében idén is hamarabb érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék is – jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő. Ismertette, a Magyar Posta Zrt. pénteken kezdi meg ezek kézbesítését a Magyar Államkincstár pedig szintén holnap utalja ezeket az ellátásokat az érintettek bankszámlájára. Vitályos közölte, hogy ennek köszönhetően mintegy 1 millió 100 ezer család már a tanévkezdés előtt hozzájut a szeptemberben esedékes pénzügyi támogatásokhoz.

FRISSÍTVE (10:13): ENERGIABIZTONSÁG

A kormány a tegnapi ülésén foglalkozott az energiabiztonsággal. “Azt tudjuk mondani, hogy bár Brüsszeltől nem kaptunk támogatást, mégis sikerült előrelépni, a Mol a magyar kormány támogatásával kezdett tárgyalásokat az energiabiztonságról. Valamilyen megoldást kell találni, hogy a kőolaj-tranzit ne álljon le” – mondta Gulyás Gergely. A szállítás alighanem költségesebb lesz, és a szállítást is kockázat övezi, de remélhetőleg biztosítva lesz a kőolaj-szállítás. “A tárgyalások jelenleg is zajlanak. Úgy tűnik, az energiabiztonság hosszú távon garantálható lesz a megállapodással” – mondta.

FRISSÍTVE (10:15): HA BRÜSSZEL MIGRÁNSOKAT AKAR, MEGKAPJA

A migrációs helyzettel kapcsolatban elsősorban az Európai Bíróság ítéletével foglalkozott a kormány. Gulyás Gergely szerint Brüsszel továbbra is rá akarja kényszeríteni Magyarországot a migránsok beengedésére. A külső schengeni határok védelme pedig nem csupán magyar ügy, hanem Európa egészének fontos, ehhez képest továbbra sem kap erre forrást Magyarország szemben más országokkal. A kormány most azon az állásponton van, ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják. „Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik” – mondta Gulyás Gergely. 

FRISSÍTVE (10:21): JÖN A DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG

A digitális állampolgárságról Gulyás Gergely elmondta, szemben az eddigi bonyolult és életidegen, nehezen kitölthető és igénybe vehető állami rendszerekkel, lehetőség lesz arra, hogy a saját ügyeit mindenki interneten, akár a saját telefonján, könnyen elintézze. Az alkalmazást már több mint 70 ezren töltötték le, szeptembertől indul a működés, jövő nyárra teljesedhet ki. 

Forrás: Portfolio, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb