Közélet

Maruzsa Zoltán: elrendelték az iskolák hajnali szellőztetését a hőség ellen, a diákokat hazaküldeni azonban nem lehet

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár, az Inforádiónak adott interjúban, részletesen beszélt a digitális eszközök használatának korlátozásáról, az orvosi igazolások feltöltéséről, a jogosítvány megszerzéséről, a pedagógusbér-emelésről és a tanárhiányról is. Sőt, azt is kiemelte, hogy a szeptemberi hőséggel nem sokat tud kezdeni a kormányzat.

Hőséggel indult a szeptember, amivel egyelőre nem sokat tud kezdeni a kormányzat, elrendelték, hogy hajnali szellőztetéssel hűtsék az épületeket, de, Maruzsa szerint a diákokat hazaküldeni nem lehet, hiszen tankötelezettség van.

RÖVIDÍTETT OKTATÁS LEHET

Mint kiderült, az iskolákban az igazgatók elrendelhetnek rövidített oktatást, ha nagy a forróság az épületekben. Hőségszünet helyett pedig az intézmények energetikai korszerűsítését várhatják a diákok és a szülők a kormánytól. Szerinte az új iskolaberuházások mind hűtésre alkalmas technológiával épülnek, a 70-es, 80-as évek épületei azonban, szigetelésük miatt is, alkalmatlanok erre. Itt esetenként kell megfontolni, hogy új épületre van-e szükség.

ÚJABB LAPTOPOKAT OSZTANAK KI

Az iskolai mobiltelefon-használat korlátozásában nagyobb mozgásteret kaptak az intézmények, hiszen oktatás céljából használhatók lesznek az okoseszközök. A tanárok, a rendelet értelmében, jogosultak lesznek beszedni őket. Emellett folytatódik a laptopprogram, melynek keretében újabb 125 ezer darabot osztanak ki az azt igénylőknek. A háziorvosok, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül, a KRÉTA rendszerébe is fel tudják majd tölteni az igazolásokat, ami nagyban egyszerűsíti a szülők dolgát, bár továbbra is az ő felelősségük lesz orvoshoz vinni a gyermeküket, ha beteg – írja a 24.hu.

A BÉREMELÉS 2030-IG FOG TARTANI

A pedagógusbér-emelés 2030-ig fog tartani a kormány tervei szerint, melynek mindössze 12 százaléka európai uniós forrásból valósul meg. 2025-re pedig elérik a pedagógusok a diplomás átlagbér 80 százalékát. Viszont ez csak az átlagra vonatkozik, hiszen megindul a teljesítményértékelés is, amit egy őszi kormányrendelet fog szabályozni. Az így történő differenciálást követően az iskolaigazgatók gazdálkodhatnak az adott bértömeggel.

13 EZER EMBERT VETTEK FEL PEDAGÓGUSKÉPZÉSRE

Arról is szót ejtett az államtitkár, hogy 2024-ben 13 ezer embert vettek fel pedagógusképzésre, mely a második legnépszerűbb képzési területté vált, a pótfelvételi eljárásban még kétezer fő jelentkezett tanárnak. A képzés további rövidítését nem tervezik, a legrövidebb két féléves lesz, mely csak pedagógiai tantárgyakat tartalmaz. A pályát elhagyók aránya itt sem magasabb, mint más, európai országban. Mindezek mellett két új tantárgy került bevezetésre: állampolgári ismeretek (8. és 12. évfolyamon), valamint digitális kultúra, bár ezek nem az új tanévtől, hanem már korábban is szerepeltek. Utóbbi az informatika tantárgy kibővítése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb