Közélet

Ajándékokkal édesgetett magához fiatal fiúkat: megkezdődött a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi pap büntetőpere

Akár tizenöt évet is kaphat az a volt katolikus pap, akivel szemben az ügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat. A vádirat szerint a lelkész ajándékokkal édesgetett magához fiatal fiúkat, és az áldozatai közt négy kiskorú is volt. A bíróság az ügyészség indítványára kizárta tárgyalásról a hallgatóságot.

Hétfőn délelőtt, a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon elkezdődött annak a volt római katolikus lelkipásztornak a büntetőpere, aki éveken át molesztálhatott kiskorú fiúkat – írja a 24.hu.

AJÁNDÉKOKKAL CSALTA ODA A FIATAL FIÚKAT

A lap szerint R. Gábor ellen áprilisban a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat. A lap szerint a visszaélések zömében a kiskunfélegyházi plébánián történhettek, ahova R. Gábor különböző kedvességekkel, ajándékokkal csalta oda a fiatal fiúkat, akik közül négy nem töltötte be még a 14. életévét sem. A pap évekig az egyházmegye ifjúsági életébe kapcsolódva szabadidős csoportokat szervezett. Az abúzusokat 2022 novemberében jelentették  a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegyének. Ekkor felfüggesztette Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, majd, a kivizsgálást követően, a lelkészt egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben fosztotta meg R. Gábort minden egyházi tisztségtől és szolgálattól.

TAGADOTT AZ ELŐKÉSZÍTŐ ÜLÉSEN

A vádhatóság eredetileg 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt R. Gábornak, azzal a mellékbüntetéssel, hogy a férfit egész életére tiltsák el a fiatalkorúakkal való foglalkozástól. Ez a büntetés akkor lett volna kiszabható, ha R. beismeri a terhére rótt cselekményeket és tárgyalás nélkül elfogadja az ügyészség ajánlatát. Az előkészítő ülésen azonban a volt lelkész tagadott, a felajánlott nyolcéves szabadságvesztést visszautasította. Így akár 15 évet is kaphat, ha bűnösnek találják.

ZÁRT TÁRGYALÁST KÉRTEK

A bíró előzetes tájékoztatása szerint a vezetőszáron bevezetett, láthatóan feldúlt vádlott vallomásával telik az első tárgyalási nap. A terhelt nem járult hozzá ahhoz, hogy felismerhető legyen a tárgyalóteremben készült felvételeken, ahogyan a védője sem. Az ügyész az ügy érzékenységére, erkölcsi és személyiségi jogokra tekintettel zárt tárgyalást kért. A bíró azzal az indoklással rendelte el a zárt tárgyalást, hogy az eljárás e szakaszában az ügy kiskorú sértettjeiről személyes adatok hangozhatnak el, ami sérti a jó erkölcsöt és a gyermekek személyiségi jogait. A bíró indoklásában kitért rá: a kiskorú sértettek esetében fennáll annak az esélye, hogy az atyával való kapcsolattartásuk egyes részletei alapján a szűkebb lakókörnyezetük esetleg beazonosítja őket, és ez az amúgy is traumatizált fiatalok helyzetét tovább nehezítheti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb