Közélet

Budapest már fellélegezhet, a Duna tetőzésére felkészül: Baja

Hamarosan Baján tetőzik a Duna, de vasárnap este inkább piknikhangulat és öblítőillat volt a parton, mindenki a legszebb melegítőjében ment megnézni az áradást. Itt a Duna tetőzése az előrejelzések alapján hétfőn, azaz ma várható, körülbelül 915 cm-es vízszinttel.

A dunai árhullám levonulása egyébként lassú lesz, egy átlagos nagyságú árhullám 8-9 nap alatt elhagyja Magyarországot, a mostani áradás viszont már 11. napja tart – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – emlékeztet a Telex.

ORBÁN VIKTOR SZERINT MOST MÁR A VÉGE FELÉ JÁRUNK

Mindezek mellett hétfőn Orbán Viktor is megtartotta a reggeli sajtótájékoztatóját az árvízvédelmi operatív törzzsel. A miniszterelnök az elmúlt 24 óra eseményeinek sorolásával kezdte a tájékoztatást, kiemelve, hogy „most már a vége felé járunk, van, aminek a vége rossz és van, aminek jó, az árvíz az utóbbiba tartozik.” Mivel nincs csapadék, nincs utánpótlása az árhullámnak, ez jó hír. A Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmadfokú, Mohácsnál másodfokú a készültség. A Duna felső szakaszán gyorsabban az apadás a vártnál, Mosonmagyaróvárnál 80 centit apadt már, Esztergomnál több mint egy métert, Vácon 92 centit, Budapesten 74 centit. Valamivel több, mint 700 km-en zajlott még védekezés vasárnap, szombaton ez a szám még 775 km volt. „Enyhül a nyomás, de nem szűnt meg” – mondta Orbán további számokat sorolva: a védelemben részt vevő szakemberek, dolgozók száma a szombati 5025-ről 4400 körülire csökkent, az önkéntesek száma 195 fő, a felhasznált, beépített homokzsákok száma maradt 1 903 100.

A VÉDELEM MINDENHOL KITART

“A védelem tulajdonképpen mindenhol kitart, rendben van. Egyedül Bátán bukott át a víz egy bekötőúton, de megvédték a települést. Baján az ideiglenes védvonal 2750 méter, a kiépítettség száz százalék, de ott mindig gond van, de szerencsére sok az önkéntes, így nincs vészhelyzet” – folytatta Orbán Viktor. Zárásként elmondta, hogy még 1,5-2 napot kell kitartani, és fellélegezhet az ország. Azt is elmondta, hogy keddtől Müller Cecília váltja a tájékoztatón Láng István vízügyi főigazgatót, mert közegészségügyi dolgok jönnek, de nincs semmi olyan teendő, ami ne végeztek volna korábban, mindent ismernek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb