Közélet

Orbán Viktor: három év múlva elérhető lesz az egymillió forintos átlagjövedelem

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök a témák között érintette többek között a semleges gazdaságpolitikát, a migrációt és a háborút, de a fizetésekre is kitért.

A kormány célja a 3-6 százalékos gazdasági növekedés volt, mégis 1, 3 százalékos volt a bővülés – szembesítette a miniszterelnököt a növekedés aktuális számaival a műsorvezető. „Most óriási a csábítás, hogy Magyarország a figyelmét a külpolitikára és a nemzetközi politikára fordítsa” – mondta Orbán Viktor. De nekünk nem szabad elcsábulnunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy a saját ügyeinkkel kell foglalkozni. Példaként említette többek között a fizetéseket.

GAZDASÁGI HIDEGHÁBORÚT FOLYTAT AZ EU

Ha gazdaságról van szó, a miniszterelnök szerint az Európai Unió gazdasági hidegháborút folytat – ennek alátámasztására a kínai járműiparra vonatkozó európai büntetővámokat említette. Orbán szerint van ahol jó, van ahol nehézségekkel néz szembe a magyar gazdaság. A turizmus rekordévet zár, az élelmiszeripar is jó állapotban van, de a járműipar szempontjából az európai piac most hátrányt jelent Magyarországnak. Orbán szerit a legfontosabb kérdés, hogy az embereknek van-e munkája. Szerinte most több álláshely van Magyarországon, mint dolgozni tudó és akaró ember van. A miniszterelnök szerint ezt az állapotot fenn kell tartani. Orbán úgy látja, a munkaerő minőségének is köze van ahhoz, hogy Magyarországon növekedés van.

HÁROM ÉV MÚLVA 1 MILLIÓ FORINTOS ÁTLAGJÖVEDELEM LESZ

Orbán a fizetésekről is beszélt, miután megállapította, hogy az árak nem növekednek tovább, az inflációt sikerült megállítani. Ha munkáltató és a munkavállaló meg tud egyezni a magas bérben, akkor „Amerika van” – fogalmazott a kormányfő. Orbán megígérte, hogy három év múlva elérhető az egymillió forintos átlagjövedelem. “Ma az állami szektorban dolgozók nem tudnak lépést tartani a miniszerelnök szerint a piacon dolgozókkal” – mondta, majd hozzátette, hogy ez alól csak a tanárok és az orvosok jelentenek kivételt.

CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY ÉS A LIBANONI KONFLIKTUS

Lehet, hogy két részletben duplázzák meg a családi adókedvezményt – erről beszélt a miniszterelnök, azonban azt mondta, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény megkettőzéséből nem enged. Orbán szerint a forint a libanoni konfliktus miatt romlik. A közel-keleti konfliktusról szólva beszélt erről a magyar miniszterelnök, de szóba hozta a magyar zsidó közösséget is. “Ez a háború a magyar állampolgárok egy bizonyos százalékát nagyon közelről érinti” – mondta Orbán, aki szerit ezeket az embereket meg kell védeni.

MIGRÁCIÓ

Orbán a műsorban az ígéreteknek megfelelően kedvelt politikai témájára, a migrációra is kitért. Szerinte a migráció az egyik oka annak, hogy Nyugat-Európában egyre jobb eredményeket érnek el politikai szövetségesei. A magyar miniszterelnök a rádióban megismételte az a  korábban már többször elhangzott kormányzati fenyegetést, hogy az „illegális migránsokat” buszokkal fogják Brüsszelbe szállítani – írja a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb