Közélet

Orbán Viktor: Magyarország ki fog lőni, a következő évben látványos változás zajlik majd le

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Elmondta, szerinte ez a terv nem fog működni, inkább az azonnali tárgyalásokat kellene megkezdeni Oroszországgal.

Két csoportból áll az Európai Unió az ukrajnai háborúban, vannak a többiek, meg mi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel. Szerinte Magyarország a kezdetek kezdetén bejelentette, hogy nem akar részt venni a háborúban.

MINDEN EU-S ÁLLAM BENNE VAN A HÁBORÚBAN

Minden EU-s állam benne van a háborúban. Az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél, de Magyarország szerint ezt a konfliktust nem lehet a fronton eldönteni. Tárgyalóasztalhoz kell ülni – hangsúlyozta a miniszterelnök.  “Ennek a vége vereség lesz: most itt állunk. A másik 26 ország döbbenten hallgatta Zelenszkij győzelmi tervét. Eddig mije volt? Mi azt hittük, hogy eddig is egy győzelmi terv szerint haladunk” – fogalmazott a kormányfő, aki feltette a kérdést: „ha most váltanak át a győzelem tervére, akkor eddig vereségi terve volt?” Mi ezt nem támogatjuk, mert ez nem Magyarország győzelmi terve. Mi eddig sem vettünk részt a háborúban és ezután sem fogunk részt venni benne.

“Ezzel a tervvel nem lehet nyerni”

– jelentette ki. Orbán Viktor kitért arra is, hogy hallotta a híreket arról, hogy Ukrajna atomhatalommá válhat, de – mint mondta – személyesen azt hallotta az ukrán elnöktől, hogy ez nincs benne a levegőben.

RÉMISZTŐ LEHETŐSÉG AZ, HOGY UKRAJNA ATOMHATALOMMÁ VÁLJON

„A fordítások miatt lehettek árnyalati különbségek, de nekem ez nem úgy tűnt, hogy az ukránok atomhatalommá szeretnének válni. A lehetőség azonban rémisztő. Egy ilyen létező, nem létező ukrán terv pánikszerű hullámokat vet Európa-szerte” – fogalmazott. “Mindenki érzi, hogy a háború európai berobbanása már a kanyarban van, ezért ezt mindenképpen tisztázni kell” – mondta a miniszterelnök. Elmondta, szerinte spekulációnak nincs sok helye egy háborúban. „Jó ötlet az erő pozíciójából tárgyalni, de gyengék vagyunk” – jelentette ki. „Szeretem ezeket a politikusi szalonokban megfogalmazott remek mondatokat, de közben ukránok ezrei halnak meg. A jó ötlet az, hogy ne harcoljunk, legyen tűzszünet és fejezzük be a háborút. Mindenkinek háborústratégiája van, nekünk békestratégiánk” – vélekedett Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, szerinte a Néppárt fújja leginkább háború tüzét, Manfred Weber a főkolompos.

ITT AZ IDEJE A TÁRGYALÁSNAK

„Én felvetettem, hogy itt az ideje a tárgyalásnak. De benne van az is, hogy a Néppárt egy magyaroknak rossz Európát képzel el. Szintet léptek a parlamenti vitán, ők bejelentették, hogy az az igényük, hogy a Tisza féle párt jöjjön, a kormány meg menjen” – magyarázta meglátásait Orbán Viktor, aki szerint a Néppárt célja az, hogy a magyarok engedjék be a migránsokat, lépjenek be a háborúba, szüntessék meg a gyerekvédelmi rendszert, és hogy a kormány ne adóztassa a multikat.

“Brüsszel ideküldött kormányt akar a mostani helyett, de addig még több, mint másfél év van hátra. De kampány helyett mi inkább dolgozunk: bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers 1848-ban. Nehogy már a németek mondják meg, mi legyen Magyarországon” – fogalmazott a kormányfő.

MAGYARORSZÁG EGY TÜSKE A KÖRÖM ALATT

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarországon fizetik a családok a legkisebb díjat az áramért, a rezsiért, a gázért. „Az emberek nem hülyék, felteszik a kérdést, hogy az ő országuk miért áll nyakig a háborúban, míg Magyarország a béke pártján áll. Ezért Magyarország egy tüske a köröm alatt” – fogalmazott, majd kijelentette: „próbálom nem provokálni őket, elmenni a fal mellett, de a vezetők érzik a kihívást, mert érzik, hogy a politikát lehetne máshogy is csinálni”. Elmondta, a gazdaságban mi növekedünk, máshol stagnálnak, helyben járnak. Szerinte a franciák, és a németek nem engedhetik ki a gyerekeit az utcára, de nálunk ilyen nincs. „Akaratunkon kívül mi kihívás lettünk mások számára. De nem az a lényeg, hogy kiálljunk és a mellünket verve dicsekedjünk, próbáljuk ezt a szőnyeg alatt tartani” – mondta.

A TISZA PÁRTOT AKARJÁK HATALOMRA JUTTATNI

Találtak egy pártot, amely belépett a Néppártba, Brüsszelben is magyar belpolitika zajlik, a Tiszát akarják kormányra juttatni – jelentette ki, majd elmondta, múlt héten a német kancellárral, jövőhéten a francia elnökkel találkozik, és ez „felértékeli a helyünket a külpolitikában”. Mint mondta, Robert Fico is visszatért, aki egy baloldali aktivista megpróbált megölni, úgyhogy jövőhéten lesz egy szerb–szlovák–magyar találkozó a migrációról.

KONZULTÁCIÓ, SEMLEGESSÉG

“Miközben megpróbálnak leváltani minket, eközben növekszik az ázsiónk a méretünkhöz képest. Indul a terv, amivel lendületet adunk a magyar gazdasági életnek, lesz nagy csodálkozás, amikor majd 2025 első negyedéves adatok kijönnek” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció a fundamentuma lesz az új magyar gazdaságpolitikának. Magyarország ki fog lőni a semlegesség politikájával, feltéve, ha az emberek ezt megerősítik a konzultáción, ebbe csak akkor szabad belevágni. Magyarország saját úton indul majd el – jelentette ki.

IMÁDKOZUNK TRUMP GYŐZELMÉÉRT

Orbán Viktor elmondta, ha a háború marad, akkor „a terveink a fiókban maradnak, mert egy háború idején nem ilyen gazdaságpolitikára van szükség”. Imádkozunk Trump győzelméért – jelentette ki. A másik akadályozó tényezőként a migrációt emelte ki, amitől – mint mondta – meg kell védeni az országot. „Az olyan országokban, ahol be kell őket engedni, ott nem lehet azt a gazdaságpolitikát folytatni, amire mi készülünk. Most büntetnek bennünket Brüsszelből, de az még mindig kisebb pénzügyi teher, mint ami akkor jönne, ha beengednénk őket” – vélekedett a kormányfő, aki szerint ezek után jöhet a béremelés, a lakhatás olcsóbbá tétele, a családok megsegítése, a Demján Sándor-féle tervvel a kkv-t lehet segíteni, be kell vonni őket a gazdasági fellendülésbe. „A következő évben látványos változás zajlik majd le, ha ezt megerősíti a konzultáció” – tette hozzá az Index szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb