Közélet

Gulyás Gergely: elhúzódó háborúra és növekvő gázárakra kell számítani, a cél, hogy év végére 10% alatt legyen az infláció (frissítve)

Csütörtök délben áll kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, érkeznek a legfrissebb bejelentések a Kecskemét365.hu-n. Sűrű egy nap a mai, ugyanis közben Orbán Viktor is beszédet tart a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági Évadnyitóján, amelyről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A tervek szerint délben tart Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az előzetes meghívóban nem részletezték a terítékre kerülő témákat, de szó lehet többek között:

  • a hazai infláció alakulásáról, amely továbbra is 25% felett van,
  • a 2024-es költségvetés tervezéséről,
  • a szektorális különadók kivezetésének, fenntartásának kérdéséről,
  • Matolcsy György MNB-elnök kemény beszédéről,
  • valamint a Magyarország és az EU között zajló egyeztetésről az uniós források kapcsán.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, a Kormányinfót az alábbi linken tudod nyomon követni:

FRISSÍTVE (12:12) KEZDŐDIK A KORMÁNYINFÓ

Pici csúszással, de kezdődik a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra köszöntötte a megjelent újságírókat, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (12:18) ELHÚZÓDÓ HÁBORÚRA ÉS NÖVEKVŐ GÁZÁRAKRA KELL KÉSZÜLNI

Gulyás Gergely közölte, elhúzódó háborúra kell készülni, és ha sokáig tart a háború, akkor a negatív gazdasági következményei is megmaradnak. A magyar álláspont világos: egyértelműen elítélik az orosz agressziót, humanitárius segítséget nyújt a kormány, példamutató az eljárása. Anyagilag is hozzájárulnak az ukrán állam működéséhez is, de azt is látni kell, hogy még jelentős anyagi támogatásra szorul Ukrajna. A gáztárolók töltöttsége most magas, de az előrejelzések szerint a gázárak újra emelkedni fognak, és ezt megakadályozandó szintén mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

FRISSÍTVE (12:20) A CÉL, HOGY ÉVVÉGÉRE EGYSZÁMJEGYŰ LEGYEN AZ INFLÁCIÓ

Gulyás Gergely az inflációval kapcsolatban közölte, szerinte az energiaárak hatása nagyobb az átlagosnál a magyar gazdaságra és a hazai inflációra. Szerinte az infláció okai: a háború, a szankciók és az energiaárak. Inflációmérséklési kormányzati szándékok vannak. Az év végére azt akarják, hogy egyszámjegyű legyen az infláció, vagyis decemberre 10% alá csökkenjen az infláció mértéke.

Az energiaárakra visszatérve jelezte, hogy a rezsivédett áram-, gáz- és távhőárakat egész év során fenn tudják tartani.

FRISSÍTVE (12:24): TÚL VAGYUNK AZ INFLÁCIÓ CSÚCSPONTJÁN

Egy ideje átlagot is meghaladó a pénzromlás mértéke Magyarországon, jelezte Gulyás, aki szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország kitettsége az energiaforrások területén lényegesen nagyobb, és közel vagyunk a háborúhoz. Majd hangsúlyozta: “az első kedvező jel, hogy talán túl vagyunk az infláció csúcspontján.”

FRISSÍTVE (12:27): KÉT FELADATA VAN MOST A KORMÁNYNAK

Gulyás Gergely szerint két feladata van most a kormánynak:

  • olyan döntéseket hozni, amelyek csökkentik az inflációt, mert továbbra is az a szándék a kormány részéről, hogy az év utolsó hónapjára 10 százalék alatti infláció legyen Magyarországon,
  • egy ilyen időszakban a családokat, nyugdíjasokat, illetve kis- és középvállalkozásokat megvédeni.

FRISSÍTVE (12:30) A GYERMEKVÉDELEMRŐL EURÓPAI SZINTEN IS MEG KELL VÍVNI A CSATÁT

A gyermekvédelem témájában a miniszter elmondta, hogy Varga Judit miniszter ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban. A kormány meggyőződése, hogy ezt a vitát európai színtéren is meg kell vívni, szükség van a gyermekvédelmi törvényre, fontos, hogy ezt betartassák és megvédjék a nemzetközi vitákban. Bíznak benne, hogy az EU Bíróságánál csak az uniós jog alapján bírálják el a gyermekvédelem ügyét, ha így lesz, akkor nincs mitől tartania a kormánynak.

FRISSÍTVE (12:34) FOLYNAK A TÁRGYALÁSOK A PEDAGÓGUSOK ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEIVEL

Gulyás Gergely azt is elmondta, januárban emeltek 10 százalékot és további két év alatt a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelnék a tanárok fizetését. Ehhez azonban az kellene, hogy ennek ne tegyen keresztbe az ellenzék az Európai Bizottságnál és megkapjuk a béremeléshez szükséges uniós forrásokat. Folyamatos az egyeztetés a tanárok érdekképviseleteivel – erősítette meg a miniszter.

FRISSÍTVE (12:37): NÖVELTE A HITELPROGRAM KERETÉT A KORMÁNY

“A Baross Gábor Program keretében biztosított vállalati hitelek forrását az eddigi 300 milliárdról 1000 milliárd forintra emeltük, ez beruházásokra és a forgóeszköz finanszírozásra ad lehetőséget, euró és forint alapon lehet forrást szerezni, a kamatszint a hitelcéltól függ” – jelezte.

FRISSÍTVE (12:40) A KORMÁNY TÁMOGATJA A SVÉD ÉS FINN NATO CSATLAKOZÁST

A minapi svédországi és finnországi tárgyalásokról még nem hallgatta meg a kormánypárti delegációt a kormány, így a tapasztalatokról még nem akart beszélni Gulyás Gergely, de azt megismételte, hogy a kormány támogatja a két ország NATO-csatlakozását, igaz, az országról állítása szerint terjesztett hazugságokat rendbe kell tenni.

FRISSÍTVE (12:45) VALAMILYEN FORMÁBAN MEGMARAD AZ EXTRAPROFITADÓ

A rezsivédelmi alapba folynak be az extraprofitadók, mivel ennek a fedezetét meg kell találni. A kormány szerint az a méltányos, ha a cégek is hozzájárulnak a közteherviseléshez. Ezek viszont hosszú távon nem tarthatók fent, így egy idő után ki kell ezeket vezetni.

FRISSÍTVE (12:49) PLUSZ TÁMOGATÁST KAPNAK A KISTELEPÜLÉSI GYÓGYSZERTÁRAK

A kistelepülési gyógyszertáraknak is magasabbak a rezsiköltségei, így kiegészítő támogatásban részesítjük ezeket. Biztosítjuk a gyógyszerellátás biztonságát. Egy-egy termék kivételével, ahol globális problémák állnak, fel nincs probléma az ellátással. A kormány nem lát felhalmozást – mondta el Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (12:55) GULYÁS GERGELY: MAGYARELLENES, HA CSÚNYÁT AKAROK MONDANI, AKKOR FAJI ALAPÚ BOSSZÚ

A Horizont Európa programban egyre több konzorciumi partner számára aggályos az alapítványi fenntartású egyetemek részvétele. Ha csak saját finanszírozással folytathatják munkájukat a magyar kutatók, akkor milyen felelősséget vállal az állam, mekkora keretre van szükség, ha egy egyetemnek önmagában is lehet 5-6 Mrd a kára? – kérdezték Gulyás Gergelytől. Gulyás Gergely szerint nem a partnereknek aggályos egy magyar egyetem részvétele, hanem az Európai Bizottság hozott egy döntést, ezért a konzorciumok bizonytalan helyzetbe kerültek, ezért szeretnének gyors megoldást találni. A miniszter leszögezte: az állam képes arra, hogy a kutatási forrásokat maga biztosítsa az egyetemeknek. A konzorciumokban való részvétel önmagában is előnyt jelent.

Gulyás Gergely úgy látja, ez az ügy „Magyarországgal szembeni bosszú – migráció, gyermekvédelem, háború – egyébként semmi ok nincs arra, hogy a kondicionalitási eljárás keretében ezen a területen a Bizottság intézkedést hozzon. A kondicionalitási eljárás világos alapelveken nyugszik. Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú”.

FRISSÍTVE (13:00) GÁZERŐMŰVEKET ÉPÍTENEK MAGYARORSZÁGON

Orbán Viktor bejelentette, hogy gázerőműveket épít az ország. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: az energiaügyi miniszter egyik célkitűzése volt, hogy az ország energiaellátását legnagyobb mértékben hazai forrásból biztosítsuk, gázerőművek gyorsan építhetők, bár ez is 2-3 évet jelent. Az összes többi további kérdésre akkor tud válaszolni Gulyás Gergely, ha meglesz az előterjesztés. Az elsődleges számok alapján több helyen is létrejöhetne, viszonylag gyorsan megépíthető, jó néhány cég van az EU-n belül, aki ilyeneket tud építeni, velük lehetne erre szerződni.

FRISSÍTVE (14:05) VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Véget ért a Kormányinfó. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra befejezte csütörtöki tájékoztatóját.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb