KözéletSmart Kecskemét

Átadták a közel 800 millió forintból megvalósult agrárlogisztikai központot Jánoshalmán – akár új piacokra is betörhetnek segítségével a helyi és környékbeli gazdák

“Az agrárlogisztikai központ új lehetőségeket, új utakat nyit nemcsak a gazdák számára, hanem a magyar élelmiszer- és a feldolgozóipar számára is” – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Bács-Kiskun vármegyei Jánoshalmán, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, valamint hűtőházat magába foglaló létesítmény átadásán.

A PROJEKT 797 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁSBÓL VALÓSULHATOTT MEG

Mint az agrárminiszter ismertette, a projekt utolsó lépéseként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert mintegy 797 millió forint támogatásból megvalósult hűtőház révén a jánoshalmi termelőknek, őstermelőknek, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak lehetőségük nyílik a tárolásra, a szezonon túli értékesítésre, új piacokon történő megjelenésre. Ez pedig jótékonyan befolyásolja a helyi gazdaság volumenét és a foglalkoztatást.     

A HŰTŐHÁZ TÖBB MINT EZER TONNA ÁRU TÁROLÁSÁRA ÉS HŰTÉSÉRE KÉPES

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség Fideszes országgyűlési képviselője elmondása szerint a hűtőház jelenleg több mint ezer tonna áru tárolására és hűtésére képes, az óránkénti ezer liter teljesítményű feldolgozó pedig naponta akár 20 tonna gyümölcsöt képes fogadni. Jelezte: a beruházást több ütemben még fejlesztenék. 

A LÉTESÍTMÉNYT HELYI GAZDÁKBÓL ALAKULT SZÖVETKEZET MŰKÖDTETI MAJD

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere bízik benne, hogy az agrárlogisztikai központ kialakításával újra felvirágozhat a térség zöldség- és gyümölcstermelése. A létesítményt, a feldolgozót és a hűtőházat helyi és környékbeli gazdákból alakult szövetkezet működteti majd – tette hozzá.

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat honlapján olvasható beszámoló szerint az agrárlogisztikai központ kialakításához először az egykori laktanya területén lévő ipari parkot fejlesztették mintegy 250 millió forint TOP-os forrásból, majd szintén 250 millió forintból alakították ki a gyümölcsfeldolgozó üzemet, végül pedig a hűtőház épült meg.

Forrás: MTI/bacskiskun.hu

Fotók: bacskiskun.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb