Mindenmás

Jön a Kormányinfó, kiderül miről számol be Gulyás Gergely csütörtök délelőtt

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megtartja az utolsó Kormányinfót az ünnepek előtt.

10-kor kezdünk, a Kecskemét365-ön élő szöveges tudósítással jövünk.

A lehetséges témák a következők:

  • az EU-pénzek kiszabadításának kérdése, mivel folyamatosak a tárgyalások a háttérben
  • a NATO-csatlakozás kilátásai (mikor adhatja meg a svédek csatlakozásához a támogatást a magyar és a török parlament)
  • szóba kerülhet a lakossági rezsicsökkentés folytatásának kérdése is, hiszen a jelenlegi szabályrendszer csak április végéig van érvényben
  • szintén a hónap végéig hatályosak az élelmiszerár-stopok is, viszont az infláció egyelőre nem kezdett el meggyőzően esni, márpedig ezt a két feltételt szabta a kormány az eltörlésükhöz

FRISSÍTVE (10:15): KEZDÜNK

Egy kis csúszással, de megkezdődik a Kormányinfó: Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra köszöntötte a nézőket.

FRISSÍTVE (10:20): ÚJ REZSISZABÁLYOK LESZNEK

Szerdán megtörtént a menetrend szerinti kormányülés, itt több döntést is meghozott a kormány. A kabinet hosszasan foglalkozott az energetikai helyzet értékelésével, majd úgy döntöttek, hogy az idei költségvetés gondos tervezésének köszönhetően fenntartják a rezsicsökkentést, tehát az átlagfogyasztásig megmarad a támogatott ár továbbra is.

A gazdasági szektornak nagy terhet kell elviselnie a megemelkedett energiaárak miatt, ezért új segítséget adnak a kkv-szektornak: korábbi szabályok szerint a rezsicsökkentést igénybe vehető vállalatok, az egyházak, az alapítványok és a végsőmenedékes fogyasztók esetében beavatkozik a szerződésekbe, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződéseket kössenek, a gázt 10 forinttal olcsóbban kaphatják, az áram esetében 80 forint alatt lesz a tarifa – közölte Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy az MVM-nek kell majd viselnie a tarifakülönbözet terhét, ez nagyjából 15-20 milliárd forintos veszteséget jelent.

FRISSÍTVE (10:30): VÁLTOZÁS JÖN A VÍZMŰVEKNÉL IS

A kormány még korábban arról döntött, hogy hogy átveszi a szolgáltatókat, ha az anyagi terheket nem tudják megfizetni, viszont azzal a problémával szembesültek, hogy szükség van a vízhálózatok fejlesztésére, illetve, hogy az országban különbözőek a vízárak.

Gulyás azt is elmondta, hogy Lantos Csaba energetikai minisztert felhatalmazták, hogy mindkét fentebb említett problémára megoldást találjon, egyrészt, hogy megoldható legyen a víziközmű-hálozat felújítása, másrészt, hogy az árakat országos szinten össze tudják hangolni.

FRISSÍTVE (10:35): ÁRSTOPRAZZIA: RAKTÁRBAN VOLTAK AZ ÁRSTOPOS TERMÉKEK, VISZONT SOK BOLTBAN NEM HELYEZTÉK KI AZOKAT A POLCRA

Januára 23. és 29. között, mintegy 468 üzletben volt razzia, ahol azt ellenőrizték, hogy a boltok betartják-e az árstopra vonatkozó szabályokat. Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy az ellenőrzések alapján a több mint 300 eljárást kezdeményeztek, ebből 179 esetben a jogsértést is megállapították, ezek miatt megtörtént a bírságok kiszabása. Még 70 eljárást van folyamatban, eddig n 333 millió forint bírságot szabtak ki a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai.

FRISSÍTVE (10:45): A SVÉDEK NATO CSATLAKOZÁSÁRÓL IS SZÓ ESETT

A miniszterelnökséget vezető miniszter a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásáról is beszélt: eszerint a frakcióban vita volt, olyan érvek merültek fel, amelyet a kormány sem tart megalapozatlannak.

,,Bizalomépítésre van szükség, mert nem jó, ha konfliktusokat importálunk a NATO-ba”

Azt is hozzátette, hogy a törökök is hasonló szituációban vannak, de Magyarországot a svédekkel az unió is összeköti. Gulyás Gergely beszélt a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmének egyéves évfordulójáról, szerinte most is megnyernék a választást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb