Közélet

Gulyás Gergely: meghosszabbítják a kamatstopot – Kormányinfó élőben, a Kecskemét365.hu-n (frissítve)

A szokott időben, csütörtökön 11 órától ismét jön a Kormányinfó, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a kormány legújabb döntéseit.

Bár egyelőre nem tudni, pontosan milyen bejelentésre készülhet a kormány, Orbán Viktor arra utalt egy Facebook-bejegyzésben, hogy a költségvetés volt a fő téma a szerdai kormányülésen. A Portfolio szerint vélhetően szó lesz a kötelező bolti akciókról, amelynek részletszabályait nemrég ismertették, de az elmúlt napok fontos eseménye volt még a Magyar Honvédség új vezérkari főnökének Böröndi Gábornak a kinevezése, amellyel kapcsolatban szintén kaphat kérdéseket Gulyás Gergely.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (11:15) KEZDŐDIK A KORMÁNYINFÓ

Kis csúszással megkezdődött a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte az egybegyűlteket.

FRISSÍTVE (11:17) JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSRŐL TÁRGYALTAK, MÁJUS 30-ÁN NYÚJTJÁK BE

A jövő évi költségvetés megtervezéséről tárgyalt szerdán a kormány. A háború következményei megnehezítik a helyzetünket. Ennek ellenére a kormány fenntartja, hogy a tavaszi időszakban a költségvetést az Országgyűlés fogadja el. Május 30-án nyújtják be, ezt követően 10 napja van az Országgyűlésnek arról dönteni.

FRISSÍTVE (11:18) 2,9 SZÁZALÉKRA CSÖKKENTENÉK A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNYT

A költségvetés összeállításakor számolni kell a háború elhúzódásával is Gulyás szerint, de emellett szeretnék megőrizni az eddigi célokat. 2,9 százalékra csökkentenék a költségvetési hiányt, és az államadósságot is csökkentenék.

FRISSÍTVE (11:20) MEGHOSSZABBÍTJÁK A KAMATSTOPOT

A kamatstopokról is tárgyalt szerdán a kormány, ami június 30-val járna le, de a kormány döntése alapján meghosszabbítják azt. Mint Gulyás Gergely mondta, a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében 2022. januárjában lakossági kamatstop bevezetéséről döntöttek, majd novemberben kiterjesztették a vállalkozásokra. A kormánynak ez a döntése mintegy 350 ezer magyar családot véd meg a magas kamatokkal szemben. A kamatstoppal védett hitelállomány mértéke meghaladja az 1360 milliárd forintot.

FRISSÍTVE (11:25) A KAMATSTOP KIVEZETÉSÉHEZ A JEGYBANKI ALAPKAMAT CSÖKKENÉSÉRE VAN SZÜKSÉG

Az infláció mértéke és ebből adódóan a jegybanki kamat mértéke az, ami miatt nem lehet változtatni a kamatstop intézményén. Akkor vezetik ki a kamatstopot, ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, részletezte Gulyás. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy számjegyű inflációra van szükség, ami az idei év végére a célkitűzés.

FRISSÍTVE (11:30) AZ UNIÓS FORRÁSOKRÓL

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Országgyűlés 85 százalékos támogatottsággal elfogadta az igazságügyi törvény módosítását, ezzel a magyar kormány néhány héten belül mindenben meg fog felelni a kohéziós pénzek kérdésében. Amiben megegyeztek, azt teljesítették, az Európai Bizottság elfogadta a módosítást. Körülbelül egy hónap múlva tudnak számlákat küldeni Brüsszelnek, reményeik szerint ki is fizetik azokat, de ez nem a Helyreállítási Alapra vonatkozik. 

FRISSÍTVE (11:32) 6 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓVAL SZÁMOL A KORMÁNY 2024-RE

A jövő évi infláció tekintetében a jegybankhoz van kötve a kormány, és miután ők jövőre 6 százalékos inflációt prognosztizálnak, ezért a kormány is ebből indul ki. De ha ennél nagyobb lesz az infláció, akkor ezt plusz feladatokat ró a kormányra. Óvatosan beszél a számokról ugyanakkor Gulyás, de a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre.

FRISSÍTVE (11:48): PEDAGÓGUSBÉREK

A miniszter ismét elmondta, hogy szerinte vállaltan politikai okokból akadályozzák magyar baloldali képviselők az uniós pénzek megérkezését. Szerinte a korrupciós ügyeket lezárta a kormány, és ha „minden baloldali zöld félkommunista vád igaz lenne”, akkor sincs meg a korrupció lehetősége, mert az uniós pénzeket egyből átutalnák a tanároknak. Gulyás szerint a magyar baloldal aknamunkájáról van szó, ha ez megváltozna, akkor megváltozna a helyzet is. Azt is elmondta, hogy szerinte a magyar baloldal és Brüsszel kéz a kézben tesznek meg mindent azért, hogy ne legyen pedagógus béremelés.

FRISSÍTVE (12:17): JÖVŐRE ALACSONYABBAK LEHETNEK AZ ENERGIAÁRAK

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az energiaárak meghatározása a legnehezebb kérdés, és bár van, ahol tudnak előre számolni, máshol ez nem lehetséges. A legvitatottabb, hogy milyen gáz és áramárat rögzítsenek, itt végleges ár egyelőre nincs, de május 20-ig megismerhető lesz. Hozzátette, hogy jövőre alacsonyabb árral tudnak számolni, mint idén a szakértők többsége szerint.

FRISSÍTVE (13:19) VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely befejezte a csütörtöki Kormányinfót.

Forrás: 24.hu/index.hu/szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb