Közélet

Gulyás Gergely: augusztus elsejétől megszűnik az élelmiszer-árstop, változik a CSOK és a babaváró hitel is

A megszokottól eltérően, a héten már második alkalommal jön a Kormányinfó, csütörtökön 10:30-tól Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a kormány legújabb döntéseit.

AZ ÁRSTOPOK LEHETNEK A KÖZÉPPONTBAN

Portfolio szerint a Kormányinfó egyik legfontosabb témája az árstopok esetleges kivezetésének kérdése lesz, amellyel kapcsolatban az Index úgy értesült, hogy várhatóan meghosszabbítják az élelmiszerekre bevezetett árstopot, vagyis július 1-től is hatósági áron juthatunk hozzá az érintett alapvető élelmiszerekhez. Hivatalosan ma tárgyalhat a kormány a kérdésről, de a lap információi szerint már eldőlt az intézkedések sorsa.

A Kormányinfóról élő szöveges tudósítással jövünk a Kecskemét365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:40) KEZDŐDIK A KORMÁNYINFÓ

Kis csúszással megkezdődött a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte az egybegyűlteket.

FRISSÍTVE (10:42) MEGNÖVELIK A BABAVÁRÓ HITEL ÖSSZEGÉT

A háború kitőrése óta a körülmények alapvetően változtak meg, a magas infláció átértékelte a jelenlegi családtámogatás hasznosságát – mondta Gulyás. A babavárót és a CSOK-ot is megváltoztatja a kormány.

A babaváró egy fontos eszköz, de az utóbbi időben kitolódott a gyermekvállalási kedv. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra, de 2024 január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házastársak hölgy tagja 30 év alatt van.

2025 január elsejéig még jogosultak a 40 év alatti hölgyek is, de ehhez igazolni kell a várandósságot – mondta Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (10:47) A CSOK IS VÁLTOZIK

Gulyás Gergely elmondta, a faluban használt CSOK szabályai megmaradnak, az összeg 50 millióra nő.

A városban viszont a CSOK-ot nem lehet többé igénybe venni.

2024 január 1-től érvényes ez a szabályozás. Elmondta a miniszter, hogy új lakhatástámogatási szabályok kidolgozásán munkálkodik a kormány. Mint mondták, megmarad az 5%-os áfa-kedvezmény 5 millió forint erejéig.

FRISSÍTVE (10:50) ÍGY VÁLTOZIK A FALUSI CSOK

A falusi CSOK keretösszegei emelkednek, új családi ház építése vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint 4 millió forintra nő.
  • 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik a támogatás.

FRISSÍTVE (10:55) MEGSZŰNIK AZ ÁRSTOP

Gulyás Gergely szerint augusztusban jelentős csökkenés következhet be az inflációban, ezután tovább csökkenhet az infláció, a kormány reálisnak látja, hogy év végére 1 számjegyű lesz az infláció.

Mint ismeretes a kormány új eszközöket vezetett be: online árfigyelő rendszer, kötelező akciózás, a SZÉP-kártya használatának kiterjesztése

Kijelentették, az élelmiszer-árstop augusztus elsején megszűnik.

Azaz egy hónapra hosszabbítják már csak meg. A kötelező akciók viszont az eddigi 10%-os kedvezményt 15%-ra terjesztik ki. A kötelező akciózás emellett kiterjed azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszer-árstop hatálya alá terjedtek eddig. Ennek alapja a bruttó beszerzési ár lesz (beszállítói ár), ezt kell majd 15%-kal csökkenteni.

FRISSÍTVE (10:59): NEM TALÁLJÁK A HORVÁTORSZÁGBAN LEZUHANT HELIKOPTEREN UTAZÓ HARMADIK KATONÁT

A Honvédelmi Minisztérium megkezdte a családok értesítését, a honvédelmi miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki, ezt Gulyás Gergely is megtette a Kormányinfón. A honvédség saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Amit jelen pillanatban tudnak, az az, hogy a honvédség egy Airbus H145-ös helikoptere lezuhant szerdán három magyar katonával, kettejüknek a holttestét megtalálták, a harmadik katona eltűnt, de a túlélésre nincs érdemi esély. A vezérkari főnök különleges szakértői csoporttal érkezett a helyszínre, azonnali szakértői vizsgálat kezdődött, amelyben horvátok és magyarok is részt vesznek, ennek eredményéről lezárulta után adnak tájékoztatást.

Forrás: portfolio.hu/szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb