Mindenmás

Megverte, éheztette és embertelen körülmények között szállásolta el juhászait egy gazda Bács-Kiskunban, most vádat emeltek ellene

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy gazdálkodóval szemben, aki embertelen körülmények között, fizetség nélkül dolgoztatta idős, nehéz sorsú juhászait: a rendszeres bántalmazástól az egyik juhász fél szemére meg is vakult – közölte a Bács-Kiskun vármegyei Főügyészség kedden.

A Bács-Kiskun vármegyei Főügyészség közlése szerint egy tanyán őstermelőként állattartással foglalkozó férfi 2010. és 2021. között más gazdáknál dolgozó idős, egyedülálló férfiakat – fizetés, rendszeres szabadnapok és teljes ellátás ígéretével – rávett arra, hogy állatgondozóként nála dolgozzanak. A gazda az első juhásszal még 2010 nyarán egyezett meg. A tanyáján takarmánytárolásra használt, rágcsálókkal teli, folyóvíz és áram nélküli épületben szállásolta el, ahol a sértett maga alakította ki az ágyát szalmabálákra helyezett deszkákból.

ÖT HÓNAP UTÁN MÁR FIZETÉST SEM ADOTT A JUHÁSZNAK

A vádlott az első télen még biztosított tűzifát a fűtéshez, a következő teleken már nem; az idős férfi a kabátjával és rongyokkal takarózott be, hogy ne fagyjon meg. A férfi öt hónap után már nem adott sem fizetést sem szabadnapot a juhásznak. A gazda 2013 novemberében, majd 2021 júniusában további két férfit vitt dolgozni a tanyájára. A kiszolgáltatott munkavállalókat éheztette, előfordult, hogy romlott ételt vagy megfagyott maradékokat kaptak, így éhségük csillapítására a disznóknak szánt konyhai maradékból, illetve a birkák tápjából kényszerültek enni. A vádlott vödörrel és bottal rendszeresen bántalmazta is a férfiakat. Egyiküket ököllel úgy megütötte, hogy a bal szemére megvakult. A juhász végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg, ami miatt a vádlott végül kórházba vitte, és ott hagyta.

VÉGÜL A RENDŐRSÉGTŐL KÉRTEK SEGÍTSÉGET

A kilátástalan helyzetükből a juhászok úgy menekültek meg, hogy a rájuk bízott állatok a szomszédos tanyákon lelegelték a vetést, és az emiatti rendőri intézkedés során segítséget kértek az egyenruhásoktól. A vádlott azonban ezután még többször is megöléssel fenyegette egyiküket, amennyiben tanúskodni próbálna. Az ügyészség a gazdát rendszeres előny céljából, több ember sérelmére, kiszolgáltatott helyzet kihasználásával, sanyargatással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével, továbbá büntetőügyben elkövetett kényszerítés bűntettének kísérletével vádolja, és ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb