Mindenmás

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében, így Kecskeméten is

Megtette a hatásást az elmúlt pár nap csapadékos időjárása, hiszen ennek köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság visszavonja a tűzgyújtási tilalmat 2023. augusztus 7-től, azaz hétfőtől Bács-Kiskun vármegyében, így Kecskeméten is.

Bács-Kiskun mellett több alföldi vármegyében is visszavonták hétfői kezdettel a tűzgyújtási tilalmat, mivel a hatóság szerint az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt megszűnt a fokozott tűzveszély. Bács-Kiskunon kívül még négy másik vármegyében is visszavonták a tilalmat, ezek azok:

  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.

“A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti hatóságának és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakmai állásfoglalása szerint az erdő avarszintjét is átnedvesítő mennyiségű csapadék elérte az alföldi vármegyéket is. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza” – olvasható a közleményben.

ERDŐTERÜLETEN TOVÁBBRA IS CSAK A KIELÖLT TŰZRAKÓHELYEN SZABAD TÜZET RAKNI

Hozzátették, a visszavonás ellenére erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után, továbbra is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb