Közélet

Bács-Kiskun vármegyéből is jelentettek szamárköhögés-gyanús esetet, már járványosan terjed a régi-új fertőzés hazánkban, ami halálos is lehet

Az elmúlt hetek szamárköhögéses esetszámainak gyors felfutása hatására a Nemzeti Népegészségügyi Központ mint járványügyi hatóság kommunikációja is változott. Kedd estére kimondták hivatalosan is, hogy a régi-új fertőzés járványosan terjed.

Július közepén, a 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak itthon, ami új rekord az NNGYK heti jelentéseiben – írja a Portfolio. A legfrissebb jelentés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből is jelentettek most gyanús fertőzést, ezzel idén már minden megyében potenciálisan megjelenhetett a betegség.

12 VÁRMEGYÉBŐL ÉRKEZETT BEJELENTÉS

Fontos megjegyezni, hogy az NNGYK ilyenkor csak a gyanú bejelentéséről számol be, de azt is listázza, hogy hány esetben sikerült azonosítani is a fertőzést. A jelentés szerint bejelentések a fővárosból, és 12 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém). A potenciális szamárköhögéses betegek közül

  • 8 volt csecsemő,
  • egy fő az 1-2 éves,
  • egy fő a 3-5 éves,
  • két fő a 6-9 éves,
  • három fő a 10-14 éves,
  • három fő a 15-19 éves,
  • egy fő a 20-29 éves,
  • egy fő a 30-39 éves,
  • öt fő a 40-49 éves,
  • három fő az 50-59 éves,
  • négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott.

Az NNGYK szerint az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 11 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak. A lap szerint mostanra már minden megyében megjelent a betegség és a jogszabályban kihirdetett járványügyi feltételrendszer értelmében is járványhelyzetről beszélhetünk, ugyanis a betegség lényegesen gyakrabban fordul elő, mint korábban. Úgy tűnik, hogy ezt az NNGYK is felismerte, ugyanis 

Galgóczi Ágnes, az intézet járványügyi vezetője az RTL Híradó kedd esti riportjában már azt nyilatkozta, hogy a betegség járványos terjedésű Magyarországon.

Mindezt arra alapozta, hogy elmondása szerint az elmúlt 20 évben összesen 36 igazolt eset volt, idén pedig már most 76 igazolt esetnél tart a járványügy. A legutóbb jelentett 32 gyanús esetből minden negyedik csecsemő korú fertőzött volt.

KÉT CSECSEMŐ MEGHALT

Az NNGYK korábban azt mondta, hogy járvány egyelőre nincs Magyarországon, de idén eddig 153 szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés, amelyek közül 65 esetben derült ki, hogy valóban a pertussis nevű megbetegedésben szenved az érintett. A múlt héten arról érkezett hír, hogy két csecsemő halt meg szamárköhögés és a kialakult szövődmények miatt. Jelenleg egész Európában növekszik a betegek száma, az NNGYK szerint a környező országokban, például Szerbiában és Horvátországban már járványos a helyzet.

BAKTÉRIUM OKOZZA, CSECSEMŐKRE A LEGVESZÉLYESEBB

A szamárköhögés vagy pertussis egy potenciálisan halálos betegség, a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktérium okozza, és a csecsemőkre a legveszélyesebb. A baktérium fertőzőképességi indexe 90 százalék körüli, három–hat hétig tartó súlyos köhögési rohamokkal járhat, de tüdőgyulladást, görcsrohamokat is okozhat, szélsőséges esetekben pedig halálozást is. A nevét onnan kapta, hogy a hosszan tartó köhögés hatására a betegek belégzése szamárbőgésre emlékeztet.

CSAK 4-5 ÉVRE AD VÉDELMET A VAKCINA

Magyarországon az oltási rendszer a kettő, három, négy és tizennyolc hónaposan, hatévesen, majd az általános iskola hatodik osztályában beadott oltásokkal minden gyereknek biztosítja a védelmet a betegség ellen. Itthon a kötelező oltási rend hatására 95 százalékos az átoltottság a szamárköhögés ellen, de érdemes tudni, hogy a jelenlegi vakcina csak négy-öt évre ad védelmet. A jelenlegi adatok szerint az itthon is adott diftéria-tetanusz-pertussis (DTPa) oltás után akár évente 42 százalékkal is csökkenhet a védelem – emlékeztet a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb