Kijött az új rendelet, már a pedagógusok sem használhatják bármikor a mobiltelefonjukat

A tanévkezdés napján jelent meg az a rendelet, amely korlátozza a pedagógusok digitális eszközhasználatát és előírja a tanárok és óvónők, a Nemzeti alaptantervből (NAT), valamint az Óvodai Alapprogramból való vizsgázását. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett jogszabály a kihirdetését követő napon, azaz szeptember 3-án lépett hatályba, írta meg az Index.

CSAK A NEVELÉSSEL-OKTATÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ CÉLOKRA HASZNÁLHATJÁK

A tanév első napján jelent meg a Magyar Közlönyben az a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet, amely korlátozza a pedagógusok iskolai telefonhasználatát, és előírja a tanárok és óvónők számára, hogy vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből (NAT) és az Óvodai Alapprogramból. „A nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről” című jogszabály szerint „a pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.”

KIZÁRÓLAG A KÖVETKEZŐ ESETEKBEN NEM KELL ALKALMAZNI

A korlátozást kizárólag a következő esetekben nem kell alkalmazni:

  • a köznevelési intézmény pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok alkalmával;
  • a pedagógus vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély elhárítása érdekében;
  • szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása vagy elkövetése miatti segítségkérés érdekében;
  • vagy ha a pedagógus vagy a gyermek, tanuló egészségügyi állapotára tekintettel szükséges.

VIZSGÁZNIUK IS KELL

Mint arról korábban írtunk, a rendelet a tanároknak és az óvónőknek azt is előírja, hogy vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből (NAT) és az Óvodai Alapprogramból. A jogszabály szerint ha a pedagógus több szakképzettség alapján végzi a munkáját, akkor az igazgató határozza meg, hogy melyik szakképzettségét kell figyelembe venni a képzéshez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb