Közélet

Árvízinfót tartott Orbán Viktor: a vízügyesek fizetését meg kell emelni, a helyzet továbbra is komoly, nehéz

Orbán szerint nem szabad a figyelmünknek lankadnia, ez a védekezés hetedik napja. A Lajta Mosonmagyaróvárnál ma délelőtt tetőzik majd. Ez a valaha volt legnagyobb vízszintet valószínűsíti. A dunai árhullám tetőzése a mai napon Dunaremete térségében várható – kezdte csütörtök reggel az Árvízinfót Orbán Viktor.

Elmondta, hogy figyelik Ausztriát. Az első, ami fontos, hogy az apadás Ausztriában lassú. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a figyelmünknek lankadnia. Amit a második fontos tapasztalatnak nevezett, hogy a következő egy hétben nem várható eső.

A JÖVŐ HÉT KÖZEPÉN HAGYJA EL AZ ORSZÁGOT AZ ÁRVÍZ

“Növelni kellett a védelem alá vont terültek hosszát – a másodfokú hosszát 33 km-re növelték meg, a harmadfokút 3 kilométerrel, és bevezették a rendkívüli készültséget 37 kilométeren. Mi várható?” – tette fel a kérdést Orbán, majd meg is válaszolta. “Továbbra is úgy gondoljuk, hogy jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba. Azt várjuk továbbra is, hogy a budapesti vízszint tetőzése szombat éjjel következik be.” Orbán úgy számol, hogy a rakpart a jövő hét közepén felszabadítható lesz.

VÉDEKEZÉS SZERVEZETT, FEGYELMEZETT, INGYENES ÁRVÍZVONALAT INDÍTANAK

A vízügyi ágazatban további 200 főt mozgósítottak, de a katonáknál is újabb 200 főt mozgósítottak. Összesen 1936 katona védekezik. A rendőrök létszámát és a büntetésvégrehajtásból kivezényeltek létszámát is növelték. A védekezés szervezett, fegyelmezett, nyugodt és jó tempóban halad – jelentette ki Orbán. Úgy látják, hogy Budapest védelme megoldott, ami a Budapesten kívüli világot érinti: „a Dunakanyarnál vannak most a legnehezebb helyszíneink”. Kismaroson kritikus helyzet volt tegnap, de Orbán úgy látja, hogy már meglesznek ők is. Indítanak egy ingyenes árvízvonalat, ahol baj észlelése, vagy munkára jelentkezés esetén lehet jelentkezni.

BIZTONSÁGBAN VAN AZ ORSZÁG

Az ország a helyzet komolysága mellett is biztonságban van, sem eszköz, sem élő erő hiányában nem szenvedünk – folytatta a miniszterelnök. Az M1 uniós segítségről kérdezte Orbánt. A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszelben már vizsgálják a segítséget, de arra nem lehet várni, hogy onnan érkezzen a támogatás. Köszönjük, hogy legalább gondoltak ránk – tette hozzá Orbán.

FIZETÉSEMELÉS A VÍZÜGYESEKNEK

A kormányfő beszélt arról, hogy a vízügyesek bérét a mostani árvíztől függetlenül rendezni kell. A bajban nem a zseb, hanem a szív számít. Az meg a vízügyeseknél rendben van. De a zsebet rendezni kell – tette hozzá Orbán.

MOBILGÁT KELL A KISMAROSRA

A 2013 dunai árvíz után hoztunk döntéseket. Minden árvíz egy terheléses próba, de vannak hiányzó szakaszok. Kismaroson szükség lesz majd mobilgát rendszerre – folytatta Orbán a tanulságokkal. A miniszterelnök szerint azok a szakaszok is megvédhetők, ahol nincs mobilgát, de nyilván egyszerűbb, ha van. Elmondta, hogy folyamatos az együttműködés a fővárossal, úgy látja, hogy Budapesten jó szakemberek vannak – írja a 24.hu összefoglalójában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb