Közélet

Apad a Duna, de Bajánál és Mohácsnál még két napig fenntartják a figyelőszolgálatot

A Duna teljes magyarországi szakaszán apadás figyelhető meg, de Baja és Mohács térségben a védművek rendkívül nagy terhelés alatt állnak, így itt a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják a vízügy szakemberei – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az árvízvédelmi operatív törzs szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Láng István elmondta: Bajánál és Mohácsnál jelenleg az átlagos vízhozam négyszerese folyik át. Hozzátette: Bajánál várhatóan szombat délelőtt, Mohácsnál szombat délután szűnik meg a készültség.

KEZDEMÉNYEZIK A RENDKÍVÜLI KÉSZÜLTSÉG MEGSZÜNTETÉSÉT

Közölte azt is, hogy a Lajta megnyitott szükségtározója várhatóan szerdán leürül, ezért este 18 órakor kezdeményezik a miniszterelnöknél a rendkívüli készültség megszüntetését. A témában Rétvári Bence is felszólalt, aki közölte: Magyarország teljes szakaszán apad a Duna vízszintje, azonban 29 állami és 41 önkormányzati helyszínen zajlik még árvízi védekezés. Ismertetése szerint elsőfokú készültség 73 kilométeren, másodfokú 47 kilométeren, harmadfokú készültség 180 kilométeren van. Rétvári Bence hozzátette: a segítő katonák száma 80 főre, a katasztrófavédőké 347-re, a rendőröké pedig 63-ra csökkent.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb