Közélet

„A kecskemétiség mély gyökere”: átadták a Kodály Intézet felújított kolostorépületét

Átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének otthont adó, az elmúlt években felújított egykori ferences kolostorépületét. Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a pénteki átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a Kodály Intézet a zeneművészeti egyetem szerves részeként nem csupán a magyar zeneoktatás és zenei élet egyik bástyája, hanem egy olyan nemzetközi jelentőségű szellemi műhely is, ami Kodály Zoltán örökségét kutatja, rendszerezi, ápolja és teszi a szélesebb közönség számára is megismerhetővé.

A helyettes államtitkár elmondta: Kodály Zoltán életműve és zenepedagógiai módszere egyedülálló, „valódi magyar termék”, amelynek jelentősége és híre messze túlmutat az ország határain. Szerinte „a kodályi örökség és a Kodály-életmű fokmérője a magyar kultúrkiválóságnak”, bemutatása és népszerűsítése erősíti Magyarország hírnevét és presztízsét a világban, hozzájárul a pozitív országimázs építéséhez.

A CÉL, HOGY NEMZETKÖZILEG IS MEGHATÁROZÓ INTÉZMÉNNYÉ VÁLJON

A Kodály Intézet megkülönböztetett szerepet játszik a Kodály-életmű minél teljesebb és hitelesebb feldolgozásában és közkinccsé tételében a Kodály-módszeren alapuló zenei képzés folyamatos fejlesztésében – tette hozzá. Csaba Gábor reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Kodály Intézet nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei élet és zenepedagógia meghatározó intézményévé is válik.

AZ EGÉSZ TÉRSÉGET FEJLŐDÉSRE ÖSZTÖNZIK

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára szerint azért is fontos, hogy egy ilyen örökséggel méltó módon bánjon az adott város, mert egy ilyen rekonstrukció az egész térséget fejlődésre ösztönzi. Az elmúlt másfél év eredményének nevezte két ágazati törvény, az állami beruházásokról és a magyar építészetről szóló törvény előkészítését és elfogadását, amelyek célkitűzései és hasznai meghatározzák a következő évtizedekben a Kodály Intézethez hasonló beruházások minőségét.

60 ORSZÁG, 2000 HALLGATÓJA, ÉS KÖZEL 5000 ZENEPEDAGÓGUS FŰZŐDIK AZ INTÉZMÉNYHEZ

Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy a Kodály Intézet alapítása óta eltelt közel 50 évben mintegy 60 országból 2000 hallgató érkezett különböző szintű tanfolyamokra, és közel 5000 zenepedagógus vett részt nyári szemináriumokon.

BELETARTOZIK KECSKEMÉT KULTURÁLIS VÉRKERINGÉSÉBE

A kecskeméti intézmény 2005. január 1-jén csatlakozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, mint önálló szervezeti egység. Fő célkitűzés volt, hogy az intézet a kodályi zenepedagógia területén mesterszintű képzést nyújtson. Az évtizedek alatt itt végzett hallgatók az egész világra kiterjedő, egyedülálló zenepedagógiai hálózatot hoztak létre, mely hozzájárult a szakmai együttműködésekhez, a közösségépítéshez, valamint a kodályi filozófia külföldi adaptációjához. Mindemellett a Kodály Intézet színvonalas programjai révén közvetlen módon és szervesen kapcsolódott és kapcsolódik ma is Kecskemét városának kulturális vérkeringésébe – tette hozzá.

“A KECSKEMÉTISÉG MÉLY GYÖKERE”

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arról beszélt, hogy a felújított Kodály Intézet átadása a város életében egyben „az építészeti és kulturális zenei értékteremtés ünnepe”. Az épület tulajdonképpen „a kecskemétiség mély gyökere”. Felidézte, hogy a felújítást megelőző régészeti feltáráskor, az intézet szobáinak mélyítése során megtalált toronyrészlet az 1400-as években épített sóvámszedő erődítmény része lehetett, amely gyakorlatilag Kecskemét legrégebbi világi épülete, és amely igazolhatja, hogy a város már a 15. században fontos gazdasági és kereskedelmi csomópont volt.

2025 NYARÁN A ZENEAKADÉMIA ALAPÍTÁSÁNAK 150. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLI AZ INTÉZMÉNY

A területet a ferencesek az 1640-es években kapták meg, ahova több, feltehetően faépületet építettek, de ez az épületegyüttes 1678-ban leégett. A most is álló barokk kori, négyzet alaprajzú kolostort a tűzvész után kezdték el építeni, beleásva a középkori Kecskemét városközpontjába. Rajk Judit, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója emlékeztetett, hogy az intézmény Kodály Zoltánné Péczely Sarolta kezdeményezésére jött létre, és 1975. szeptember 29-én nyitotta meg kapuit. Az ötvenéves jubileum kapcsán és egyben a Zeneakadémia alapításának 150. évfordulójára alkalmából nemzetközi Kodály-szimpóziumot rendeznek a városban 2025 nyarán.

4,2 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSULT MEG A BERUHÁZÁS

A Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének otthont adó egykori ferences kolostorépület megújítása, oktatási terének korszerűsítése a Modern Városok Program keretében 4,2 milliárd forintból valósult meg hazai és európai uniós forrásból. A 2018-ban elkezdődött beruházás első ütemében 2024 őszére elkészült a műemléki védelem alatt álló egykori ferences kolostorépület teljes rekonstrukciója. Az akadálymentessé tett, korszerű gépészettel felújított épület a korábbi 5 tanterem 12 oktatási hellyel és a legmodernebb oktatási technológiákkal bővült.

Az intézmény szeptember 29-ei tanévnyitó ünnepségével megkezdi az ötvenedik tanévét, amelyben 17 ország összesen 53 diákja folytatja tanulmányait – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb