Közélet

Tiszta vizet öntöttek a pohárba: a rendőrség nem bünteti azokat, akik békésen gyűjtenek palackot a kukából – mutatjuk, mikor jár a bünti

Nem kell büntetéssel számolnia annak, aki kukából gyűjt visszaváltható palackokat. Rendőri intézkedés csak akkor indokolt, ha ezt rongálva, a kukát kiborítva, a társadalmi együttélés szabályait felrúgva teszi!

„Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia” – tette tisztába a dolgokat a rendőrség, miután kiderült, hogy komoly bírságot kaphat az, aki a kukákból gyűjti össze a visszaváltható palackokat.

A RENDŐRSÉGNEK NEM CÉLJA, HOGY A BÉKÉS ÁLLAMPOLGÁROKAT ZAKLASSA

Kiemelték, hogy a rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Leszögezik, pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre. Büntetéssel annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi:

aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik.

A rendőrségnek nem az a célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek. Céljuk ebben az esetben sem a büntetés, hanem a társadalmi normák betartatása és a békés együttélés biztosítása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb