Közélet

Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást hivatalos személy elleni erőszak miatt

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon elítélte Fekete-Győr Andrást, a Momentum országgyűlési képviselőjét csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjában, amiért egy 2018-as tüntetésen füstgyertyát dobott a rendőrsorfal elé a Parlamentnél. A szintén momentumos politikust, az ügy elsőrendű vádlottját, Szarvas Koppány Bendegúzt is elítélték, ő 2 év szabadságvesztést kapott 3 évre felfüggesztve.

Ez az ítélet már jogerős. A momentumos országgyűlési képviselő egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve, az Ítélőtábla ezzel megerősítette a másodfokú ítéletet.

ÁTADJA A MANDÁTUMÁT

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló parlamenti dokumentum szerint „ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, akit képviselősége alatt bűntett miatt jogerősen elítéltek”. Ezt hivatalosan az Országgyűlésnek kell majd kimondania. Az ítélet után azonban a Momentum bejelentette: Fekete-Győr András nem várja meg az összeférhetetlenségi eljárást, hanem átadja az országgyűlési mandátumát Cseh Katalinnak, aki a Momentum európai parlamenti képviselője volt a június 9-i választásokig.

HAT ÉVE HÚZÓDIK AZ ÜGY

A Telex emlékeztet, hogy csaknem hat éve húzódott az ügy, Fekete-Győr még 2018-ban, a túlóratörvény elleni tüntetéseken dobott füstgyertyát a rendőrsorfal elé. Fekete-Győrt 2023 májusában az elsőfokú bíróság felmentette. Később viszont a másodfokú bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve. Fekete-Győr volt az ügy elsőrendű vádlottja, társa, a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúz a másodrendű vádlott. Szarvast még korábban két év börtönre ítélték, ennek végrehajtását azonban három évre felfüggesztették.

A vádirat szerint Szarvas 2018. december 12-én részt vett a túlóratörvény elleni tüntetésen, ahol meggyújtott egy pirotetchnikai eszközt, majd mikor az elkezdett füstölni, eldobta tíz méterre, a rendőrök irányába, akik ekkor a Parlament főlépcsőjénél álltak sorfalat.

Másnap, 2018. december 13-án szintén volt egy túlóratörvény elleni tüntetés a Kossuth téren. Szarvas ekkor több alkalommal is füstgyertyát dobott a rendőrök felé. Ezen a napon azonban Fekete-Győr is hasonlóan tett, ő is a rendőrsorfal irányába hajított egy füstgyertyát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb