Mindenmás

Megvan az ország kenyere 2025-ben: Balmazújváros tarolt, Ásotthalom pedig innovációval hódított

A Szent István-napi Kenyérversenyen a Magyar Pékszövetség a legjobb kenyereket díjazta – tudtuk meg az MTI-től. A győztes a tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyér lett, amelyet a balmazújvárosi Balmaz Sütöde alkotott meg. Az ásotthalmi Varga Pékség pedig egy igazi mediterrán különlegességgel zsebelte be az Innovatív kenyér kategória díját!

KENYÉRVERSENY: HAGYOMÁNY, KOVÁSZ, KREATIVITÁS

Idén 14. alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, ahol az ország pékei megmutathatták kenyérsütő tudásukat. A mezőny erős volt: a Szent István-napi kenyér kategóriában 20 pékség versenyzett 29 termékkel, az Innovatív kenyerek mezőnyében pedig 14 pékség indult 26 különleges kenyérrel. A hagyományos kategóriában kizárólag magyar és természetes alapanyagokból, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával lehetett indulni. Az innovációs kategóriában pedig a kreativitás volt a kulcs, új ízek, új technológiák, formák vagy akár élettani előnyök is belefértek.

AZ ALFÖLDI PAJTA LETT AZ ORSZÁG KENYERE

A 2025-ös ország kenyere címet a Balmaz Sütöde terméke, az Alföldi Pajta kenyér nyerte el. A nyertes pékáru összetétele igazi tisztelgés a hagyományos alapanyagok előtt:

  • világos tönkölyliszt
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • BL55 és BL80 búzaliszt
  • víz, só és egy kis sertészsír, ami extra karaktert adott neki.

A MEDITERRÁN KENYÉR A LEGINNOVATÍVABB

A Varga Pékség extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyere bizonyult a legjobbnak az Innovatív kenyerek mezőnyében. A kenyér egyszerre képviseli a mediterrán életérzést és az egészségtudatos táplálkozást, és mindezt kiváló minőségű magyar lisztből és a pékség saját, gondosan fejlesztett technológiájával alkották meg. A zsűri szerint a kenyér nemcsak a különleges alapanyaghasználata miatt, hanem ízélménye és állaga miatt is kiemelkedő volt.

Gratulálunk a győztes pékmestereknek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb