Közélet

Eddig ismeretlen avar kori temetőt tártak fel a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai a Budapest–Kelebia vasútvonalon

Javában zajlik a Budapest−Belgrád vasúti korszerűsítés magyarországi szakaszát érintő kivitelezés, mely a MÁV Zrt. 150-es számú, Budapest–Kelebia vasútvonalát érinti. A felújítás során a szakemberek nagy gondot fordítanak a természeti és történelmi értékek megőrzésére is. Ennek kapcsán a Kecskeméti Katona József Múzeummal is együttműködnek a kivitelezők. A próbafeltárások során pedig értékes lelőhelyet találtak a régészek, számolt be a hírről a Magyar Építők.

NAGY GONDOT FORDÍTANAK A TERMÉSZETI ÉS TÖRTÉNELMI ÉRTÉKEK MEGŐRZÉSÉRE

Mint írták a munka során a régi vágányokat elbontják, újjáépítik, és mellette egy teljesen új második vágányt építenek ki. A felsővezeték-hálózatot szintén elbontják, és újjáépítik. A felújítás során a szakemberek nagy gondot fordítanak a természeti és történelmi értékek megőrzésére is.

A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF MÚZEUMMAL IS EGYÜTTMŰKÖDNEK

Ennek kapcsán a Kecskeméti Katona József Múzeummal is együttműködnek a kivitelezők. Kelebia mellett egy több korszakot magába foglaló lelőhely feltárása zajlik. Az őskori, szarmata kori és a késő középkori településekhez kapcsolódó jelenségeken kívül egy avar kori temető részlete is előkerült. Az ásatás vezetője Patyi Eszter, de a feltáráson a múzeum több munkatársa is részt vett. A feltárásról a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Sóskuti Kornél tájékoztatta a lapot, aki a projekt déli szakaszán koordinálja a régészeti munkálatokat.

EDDIG ISMERETLEN AVAR KORI TEMETŐRE BUKKANTAK

A régész elsőként a teljes Budapest-Kelebia vonalról beszélve elmondta, a munkálatokhoz kapcsolódóan régóta folynak feltárások, jelenleg éppen az aktuális kivitelezési szakasz előzetes régészeti dokumentációjának próbafeltárásait végzik el. Más megfogalmazásban azzal foglalkoznak, hogy rátaláljanak azokra a helyszínekre, ahol a földmunkák veszélyeztethetik a régészeti emlékeket. Ahol ennek lehetőségét látják, ott további feltárásokat is végeznek – erre került sor a Kelebia-közeli területen is, ahol avar kori temetőt rejtett a föld. Sóskúti Kornél rámutatott: mivel a vasúti nyomvonal több, nagy kiterjedésű, korábbról már ismert régészeti lelőhelyet érint, ezekről egyrészt adattári anyagok is rendelkezésre állnak, másrészt pedig a projektelőkészítő előzetes régészeti terepbejárásokból ismerik meg őket. Mint kiderült, az avar temetőről előre nem tudtak, úgyhogy az számukra is nagy meglepetést okozott.

TÖBB TUCAT SÍRT TÁRTAK FEL

A régész elmondta, egy, a 700-as és 800-as évekre datálható temetőrészlet több tucat sírját tárták fel. A sírok egy részét a sírrablók megtalálták, de a korabeli fosztogatások ellenére szinte mindegyik temetkezésben maradtak leletek. Az elhunytakat teljes viseletben, ékszerekkel (fülbevaló, gyöngynyaklánc, veretes övek) együtt temették el, a túlvilági élethez étel és italmellékleteket helyeztek melléjük, melyekről az előkerült archaeozoológiai leletek és kerámiaedények is tanúskodnak.

HARCOSOK SÍRJAIRA IS RÁLELTEK

A régész kiemelte, a fegyverzetükkel együtt, teljes díszes övgarnitúrával eltemetett harcosok sírjaira is ráleltek, melyeket a korábban említett korabeli fosztogatások szerencsére érintetlenül hagytak. Rámutatott: a lelőhelyen nemcsak avar kori sírok, hanem bronzkori, szarmata és középkori településekhez kapcsolódó jelek is megtalálhatóak. Ezek feltárása is folyamatban van.

TOVÁBBI TELEPÜLÉSNYOMOK ELŐKERÜLÉSÉVEL SZÁMOLNAK A SZAKEMBEREK

A régész szerint a terület adottságai alapján és az előzetes vizsgálatok szerint további településnyomok előkerülésével lehet számolni, illetve azt is remélik, hogy kisebb, izgalmas temetőrészleteket is feltárhatnak még.

Forrás és fotók: magyarepitok.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb