Kecskeméti arcok

Kecskemétiek a világ körül: a Hírös városból egyenesen a londoni St. James Palotáig főzte be magát, s lett Anglia egyik legjobb séfje

Villám Attila szinte hihetetlen, mesébe illő utat járt be. A kecskeméti születésű férfi mindig is imádott főzni, már 16 évesen a szakácsművészet volt a szenvedélye. Aztán gondolt egy nagyot és szerencsét próbált a világban, kiutazott Angliába dolgozni. Szakmájának pedig olyan szinten a mesterévé vált, hogy ma már az előkelő londoni St. James Palace egyik séfjeként varázsolja el ételeivel az embereket. Pályafutásáról a FEOL-nak mesélt.

AZ ORSZÁG LEGJOBB SZAKÁCSAIVAL DOLGOZHATOTT

Villám Attila, mint a lapnak mesélte, először Skóciában próbált szerencsét, de ott nem jöttek be a számításai. Ezt követően került Angliába, egy Bournemouth melletti kis faluba, Beaulieu-ba. Ott, a The Montagu Arms Hotelben dolgozott a világhírű séf, Shaun Hill, egy Michelin-csillagos szakács. Attila az ő keze alatt kezdett el főzni, akkor még csak segédszakácsként. Mint mesélte, az ország legjobb szakácsai dolgoztak azon a helyen, mert nagyon jó szakembernek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen étteremben dolgozhasson.

“BŐVEN AKADTAK ÁLMATLAN ÉJSZAKÁIM”

“Belekóstoltam az igazi, kőkemény stresszbe, új konyhai törvényeket és viselkedési formákat tanultam. Nagyon tetszett, de bőven akadtak sírós és álmatlan éjszakáim. Hála Istennek jól ment a főzés, és engem nagyon megszerettek. Aztán eltelt tizenöt-húsz év, dolgoztam tizenöt-húsz különböző helyen, de az volt az alap” – idézte fel a kezdeteket a portálnak Villám Attila.

“EGY ILYEN HELYEN EGY ÉV ÖTNEK SZÁMÍT”

Mint mondta, szabadideje nem nagyon volt, munkája nem tette lehetővé, hiszen egy Michelin-csillagos helyen főzni fontos embereknek – az egy nagyon kemény világ. Olyan, mint a profi futball, a börtön vagy a katonaság, nagyon erősnek kell lenni mentálisan és fizikailag. Ott nem beszélhetsz, nem mehetsz vécére akkor, amikor akarsz, egy ilyen helyen egy év ötnek számít.

ATTILA GULYÁSLEVESÉVEL HÓDÍTOTT A ST. JAMES PALOTÁBAN

Attila nevét már ismerték Londonban, amikor lehetősége nyílt először helyettesíteni a St. James Palotában. Tehetsége itt is megmutatkozott, s nem kellett sok, hogy eljusson odáig, hogy felkínálták számára, pályázza meg a főséf pozícióját, amely ebben a szakmában az egyik legkomolyabb állás Angliában. Elmesélte, a palotában Michelin-csillagos étellé formált gulyáslevesével hódított meg mindenkit, amit Attila eddigi legjobb munkájának tart. A kecskeméti születésű szakács elárulta, a magyar és az indiai konyha a szenvedélye, de nagyon szereti a a görög, a török és a spanyol konyhát is.

A teljes interjút Villám Attilával itt tudod elolvasni.

Forrás: feol.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb