Kecskeméti arcokSport

A Kecskeméti TE történetének legjobb NB I-es szereplése kötődik a nevéhez: Szabó István vezetőedző mesélt pályájáról

A Kecskeméti TE történetének legjobb NB I-es szereplése kötődik a nevéhez, de jó úton halad, hogy az idén a 2012-es 5. helyet is túlszárnyalja. 55 éves korára sincs meg a szükséges Pro-licenc, mert ilyen a rendszer, így csupán azért lehet NB I-es vezetőedző, mert feljuttatta a csapatát. Éveken át munka mellett csak másodállású utánpótlásedzőként alkalmazták, de folyton képezte magát – most éppen pszichológiát tanul. Ő Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője, akivel a 24.hu készített interjút.

Szabó István több mint húsz éve dolgozik edzőként, pályafutását a KTE utánpótlásában kezdte, ahol több olyan játékos nevelésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett, akik később az NBI-ben is bemutatkozhattak. A következő lépcsőfok a felnőtt futballban az NBI-es együttes pályaedzői pozíciója volt számára, Tomiszlav Szivics segítőjeként 2011-ben Magyar Kupát nyert. 2012-től a KTE vezetőedzője lett, az NBI-ben Ligakupa ezüstéremig és ötödik helyig vezette a csapatot, az utolsó körben még az Európa Liga indulásért harcolva. Ezután távozott Kecskemétről, s a Hírös városi klubhoz 9 év után tért vissza.

AZÉRT LEHET NB I – ES EDZŐ, MERT FELJUTTATTA CSAPATÁT

2011 tavaszán hasonlóan sikeres időszakot élt át Kecskeméten, mint napjainkban. Tomiszlav Szivics pályaedzőjeként kupagyőztesek lettek, majd a következő évadban már úgy végeztek az NB I 5. helyén, hogy féltávnál átvette az irányítást a szabadkai edzőtől – igaz, erről kevesen tudnak, de pont úgy, mint az idén Kisvárdán, akkor is papíron Török László játszotta el a vezetőedzői szerepet. 55 éves korára sincs meg ugyanis a szükséges Pro-licenc, mert ilyen a rendszer, így csupán azért lehet NB I-es vezetőedző, mert feljuttatta a csapatát.

AZ ÉLET ÚGY HOZTA, HOGY A KÖZÉPISKOLA UTÁN AZ ÉLSPORTOLÓI KARRIER HELYETT INKÁBB A MUNKÁT VÁLASZTOTTA

Szabó István Czéh Lacival (válogatott labdarúgó, középpályás, jelenleg a Kecskeméti TE pályaedzője) együtt cseperedett fel, Kecskemétről együtt hívták meg őket az ifi válogatottakba. Az élete azonban úgy alakult, hogy míg ő a Fradival bajnok, kétszeres válogatott, nemzetközi karriert befutó labdarúgó lett, ő hamar megnősült. Szabó István alig töltötte be a húszat, amikor megszületett Tamás fia. Ezért a középiskola után inkább a munkát választotta. “Döntésemben nyilván az is közrejátszott, hogy amikor 19 éves koromban át kellett volna lépnem az ifi és a felnőtt futball küszöbét, 1986-ot írtunk, a magyar válogatott még simán kijutott a világbajnokságra, és ha nem is nemzetközi szintű, de komoly tudású, rutinos középpályások futballoztak még az NB II-ben is. Nekem talán huzamosabb ideig a másodosztályban lett volna a helyem, ahova csak később, és csak rövid időre tudtam visszakapaszkodni” – mesélte Szabó István a lapnak.

“HA ENNYIRE OKOS VAGY, MIÉRT NEM CSINÁLOD? “

Azt is elárulta, azért lett edző, mert aktív labdarúgóként is úgy érezte, hogy érti, látja a játékot. Ezért, ha éppen nem tetszett az a filozófia, amit képviseltek az aktuális edzői, gyakran vitatkozott velük. Később, amikor a legnagyobb fia elkezdte a focit, furcsa dolgokat tapasztalt. “Az edző sorba állította a gyerekeket, és egyesével dobálta nekik a labdát. Mivel Tomi tökéletesen visszafejelte, hátraküldte a sor végére. Mértem az időt, öt perc múlva ért újra labdába. Kecskemétiként jól ismertem mindenkit, ezért edzés után rendre panaszkodtam, az nem jó, ha egy óra alatt alig ér labdába a gyerek. Azt felelték, „ha ennyire okos vagy, miért nem csinálod?” 1999-től, 6–8 éves kortól U19-ig vittem a saját korosztályaimat” – emlékezett vissza Szabó István.

A MAI NAPIG TANUL

Amikor elvállalta az első kis csapatát, még semmiféle edzői papírral, licensszel nem rendelkezett. Nagy nehezen beszerezte a Coerver-módszer tananyagait Hollandiából, és az önképzés mellett az évek alatt sorban elvégezte az MLSZ-képzéseket, amelyek kifejezetten sokat adtak. De a mai napig tanul. “Minden bántás nélkül mondom, ma már a tudás megszerzése érdekében nem olvasok magyar anyagot, általában Angliából rendelek könyveket. Ami évek óta leginkább foglalkoztat, az a pszichológia. Nagyon nagy szerencsém, hogy három fiam van, és mindhárman futballoztak. A legnagyobb, Tomi 35, a középső Dávid 30 – nagyon-nagyon tehetséges volt, Felcsúton többször megkapta az év játékosa díjat, sajnos, mégsem úgy alakult a karrierje, ahogy szerette volna –, és a legkisebb, a 23 éves Bence, aki jelenleg a játékosom. Általuk elég sok mindent megtanultam” – árulta el Szabó István. 

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Forrás: 24.hu

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb