Közélet

Polgármesteri találkozót tartottak Tiszaalpáron: a vármegye és a települések egészségügyi rendszereiről tanácskoztak

Kilencvenegyedik alkalommal rendezték meg Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerületének polgármesteri találkozóját, amelynek ezúttal Tiszaalpár adott otthont. A Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére megszervezett eseményen egészségügyi és a helyi önkormányzatokat érintő államkincstári kérdésekről egyeztettek.

Bevezetőjében dr. Vancsura István polgármester szólt Tiszaalpár ezeréves múltjáról, bemutatta a település jelenét és beszélt a jövőbeli célokról is.

SZÓ ESETT A VÁRMEGYEI KÓRHÁZAK HELYZETÉRŐL

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója beszélt a vármegye kórházainak helyzetéről, a szomszédban zajló háború okozta áremelkedésről a rezsi és az egészségügyi termékek területén, amely a kórházak költségvetését is kiemelten sújtja. A nehézségek ellenére elmondható, hogy a 2022. esztendőt ennek ellenére adósságállomány nélkül zárta a vármegyei kórház. A főigazgató a kecskeméti mellett bemutatta a kiskunfélegyházi, a kiskunhalasi, a kalocsai és a bajai kórházak aktuális állapotát, beszélt fejlesztési lehetőségeikről. Az őszre tervezett új orvosi ügyeleti rendszer kapcsán az egyeztetések már megkezdődtek. A védőnői szolgálat hamarosan megvalósuló szakmai átvételéről, valamint a központi betegelőjegyzési rendszerről is szó esett.

AZ ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉBEN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEKET IS MEGVITATTÁK

A találkozó másik meghívott előadója dr. Ördögh Attila, a Magyar Államkincstár vármegyei irodavezetője volt, aki a települési önkormányzatok életében leggyakrabban felmerülő működési, ellenőrzési és pályázati tevékenységekről, valamint az Államkincstár által nyújtott szolgáltatásokról adott tájékoztatást.

ISMERTETTÉK A KISTELEPÜLÉSI TAKARÉKSZÖVETKEZETEKKEL ÉS BANKAUTOMATÁKKAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓKAT

A találkozó végén Lezsák Sándor ismertette a résztvevő polgármesterek számára a kistelepülési takarékszövetkezetek és bankautomaták kérdésében Matolcsy György jegybankelnök felé írt képviselői megkeresését, valamint az arra kapott válaszlevél tartalmát. A polgármesteri találkozó tiszaalpári tekerőlantos muzsikával zárult.

Fotók: Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb