Közélet

Több száz elítélt embercsempészt eresztettek szélnek a magyar börtönökből, mutatjuk pontosan hány főt és milyen feltételekkel

Kedden kora délutánig 606 külföldi embercsempész távozhatott összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztálya.

Mint a Szeged365.hu írta, eddig 606 elítéltet eresztettek szélnek a magyar börtönökből a fogvatartott 2636 embercsempész közül. A BvOP tájékoztatása szerint már csak 202 további rab elengedése várható, a többiek ugyanis nemcsak embercsempészet miatt ülnek. “A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint 808 fő az a külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartott, akik kizárólag embercsempészést követtek el – más kapcsolódó bűncselekmény nélkül –, azaz ennyien felelnek meg a jogszabály által meghatározott feltéteknek” – írták. Ez azt jelenti, hogy hamarosan várhatóan további 202 embercsempész szabadulhat még a rácsok mögül.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint valamennyi embercsempész fogvatartott, azaz 2636 fő esetében vizsgálták a 148/2023. (IV. 27.) kormányrendelet szerinti reintegrációs őrizetre bocsájtás lehetőségét. Ennek értelmében az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti.

VISSZAKERÜLNEK A DUTYIBA, HA NEM HAGYJÁK EL AZ ORSZÁGOT

A BvOP felhívta rá a figyelmet, hogy a rendőrséggel és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal folyamatos szakmai egyeztetéseket folytatnak az embercsempész fogvatartottak reintegrációs őrizetbe helyezéséről. “Ha a rendőrség azt észleli, hogy az elítélt a meghatározott kötelezettségét megszegve a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül Magyarország területét nem hagyta el, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő. Ebben az esetben a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt, ilyenkor az érintett feltételes szabadságra sem bocsájtható már” – közölték.

A KÜLFÖLDI FOGVATARTOTTAK ELLÁTÁSA TÖBB MILLIÁRD FORINTOT EMÉSZT FEL ÉVENTE

A BvOP a 24.hu kérdésére közölte, a külföldi fogvatartottak ellátása éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a büntetés-végrehajtási szervezetet. Rétvári Bence korábban arról beszélt, egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt is elmagyarázta, „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”

NEM HÁBOROGNAK A MAGYAR FOGVATARTOTTAK

A lap arról is érdeklődött a büntetés-végrehajtásnál, hogy megtudják-e erősíteni azokat a sajtóinformációkat, miszerint háborognak a magyar rabok, amiért a kormány elengedi a külföldi embercsempészeket. A BvOP erre azt felelte: „a fogvatartottak között kialakult felzúdulásról szóló állítólagos értesülés álhír.”

Forrás: szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb